دکتر سیدمحمد ساداتی نژاد، عضو هیئت مدیرۀ بنیاد گفتگو و دوستی ملل و رایزن حقوق بشر نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نزد دفتر سازمان ملل در ژنو در سومین همایش بینالمللی آیندۀ صلح و حقوق بشر در غرب آسیا که توسط بنیاد گفتگو و دوستی ملل برگزار شد، تصریح کرد: “اقدامات قهری یکجانبه، تهدیدی برای صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی بوده و به ایجاد تنشها و جنگهای بیشتر منجر میشود.”
دکتر ساداتی نژاد در این همایش، سخنرانی خود را با موضوع “رابطۀ اقدامات قهری یکجانبه با صلح و حقوق بشر” ارائه کرد. وی بحث خود را با توضیح رابطۀ صلح و حقوق بشر آغاز کرد و پس از اشاره به اسناد و معاهدات ترویج صلح و حقوق بشر در دو قرن گذشته و سازوکارهای متعدد سازمان ملل و سایر سازمانهای بینالمللی برای حمایت و ارتقای صلح و امنیت و حقوق بشر، گفت: “ما نمیتوانیم بدون ترویج و حمایت از حقوق اساسی بشر در سراسر دنیا، به صلح و ثبات در جهان دست یابیم. علت اصلی بسیاری از جنگها و درگیریهای تسلیحاتی در سراسر جهان، نقض حقوق بشر است. فقر، تبعیض، نابرابری، مداخله در امور داخلی سایر کشورها و انکار حق تعیین سرنوشت آنها و بیعدالتی، تنها برخی از علل اصلی جنگ و درگیری تسلیحاتی در سراسر جهان است. نقض حقوق اقتصادی و اجتماعی نیز منجر به جنگ و فقدان صلح و ثبات در سراسر جهان میشود.”
رایزن حقوق بشر نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نزد دفتر سازمان ملل در ژنو به وخامت صلح جهانی، افزایش بیثباتی، جنگ و درگیریهای تسلیحاتی به ویژه در شمال آفریقا و خاورمیانه اشاره کرد و افزود: “در قطعنامه مجمع عمومی در مورد اتحاد برای صلح در سال 1950، مفهوم صلح تنها بر جلوگیری از درگیریها و پایان دادن به خشونت، جنگ و مداخله در سایر کشورها متمرکز بود؛ اما از آن زمان، این مفهوم بسیار تغییر یافته است. یونسکو در اجلاس 28 خود در سال 1995 تأکید کرد که برقراری صلح با ارتقای حقوق بشر فراهم میشود.” وی در ادامه به دیگر قطعنامههای سازمان ملل در جهت ارتقای رعایت حقوق بشر به منظور دستیابی به صلح نیز اشاره نمود.
عضو هیئت مدیرۀ بنیاد گفتگو و دوستی ملل در بخش دوم سخنانش به اقدامات قهری یکجانبه به عنوان تهدیدی برای صلح پرداخت. وی در این رابطه اعلام کرد: “شورای امنیت نگران تأثیر منفی تحریمها بر صلح و امنیت بوده است. در اینجا دستور کار صلح در مورد تحریمهایی صحبت میکند که مجوز شورای عالی امنیت را دارد و میتوان گفت که اقدامات قهری یک جانبه [مانند تحریمهای ظالمانه یکجانبه] که تأییدیۀ سازمان ملل را ندارند، قطعا تهدیدی برای صلح و امنیت هستند.” وی اقدامات قهری یکجانبه را نقض جدی حقوق بشر و جنایت علیه بشریت عنوان کرد و بیان کرد که در دو سال گذشته، کمیساریای عالی حقوق بشر، امنیت عمومی، نهادهای حقوق بشر و گزارشگرهای ویژه شورای حقوق بشر، همگی خواستار لغو تحریمها شدهاند؛ زیرا این تحریمها پیامدهایی منفی نسبت به برخورداری از حقوق بشر در پی دارند.
این کارشناس حوزۀ حقوق بشر تأکید کرد: “اقدامات قهری یکجانبه، اثرات منفی بر صلح و حقوق بشر در غرب آسیا دارد. اگر به تحولات خاورمیانه و شمال آفریقا نگاه کنید، میبینید که چندین کشور در این منطقه در حال حاضر تحت اقدامات قهری یکجانبۀ آمریکا قرار دارند. این کشورها که شامل ایران، سوریه، عراق، لبنان، فلسطین، لیبی، سوریه، یمن، افغانستان و پاکستان میشوند؛ جمعیتی بالغ بر 450 میلیون نفر را تشکیل میدهند.” وی سخنانش را اینگونه پایان داد: “اقدامات قهری یکجانبه، تهدیدی برای صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی بوده و به ایجاد تنشها و جنگهای بیشتر منجر میشود.”