آلنا دوهان – گزارشگر ویژه سازمان ملل
عصر بخیر خدمت حضار عزیز، ابتدا از برگزارکنندگان برای برگزاری این رویداد مهم و بهموقع تشکر می کنم؛ چرا که متأسفانه در حال حاضر در این شرایط شاهد هستیم که چالش ها در حوزه حفظ صلح و امنیت بین المللی به طرز باورنکردنی در حال گسترش است.
قبل از هر چیز شناسایی واقعیت موجود و چالشهایی که شرایط را در حوزه حفظ صلح و امنیت بینالمللی پیچیدهتر میکنند، ضروری است؛ از طرفی باید به دنبال دیدگاههایی بود که میتوان برای مقابله با این چالشها در حوزه حفظ صلح و امنیت بین المللی به کار گرفت.
اینجانب، به عنوان یک گزارشگر ویژه در مورد تأثیر منفی اقدامات اجباری یکجانبه بر برخورداری از حقوق بشر، به بسیاری از جنبههای تأثیر تحریمهای یکجانبه، از جمله ابزارهای اجرایی و متابعت بیش از حد ناشی از آن تحریمها، پرداختهام. بنا بر این، من تعدادی گزارش ارائه کردم که به صورت همزمان به جنبههای مختلف موضوعات مختلف پرداخته است. اما در حال حاضر گزارش مربوط به تأثیر تحریمهای یکجانبه بر حفظ صلح و امنیت بینالمللی را آماده نکردهام، اگرچه همچنان در برنامه قرار دارد. باید اذعان کنم که متأسفانه تحریمهای تحمیلی یکجانبه به این معنا هستند که اعمال و تبعیت بیش از حد از آنها تأثیرات منفی جدی بر صلح، امنیت و ثبات در بخشهای مختلف جهان دارند. اولین تلاش برای پرداختن به تأثیر تحریمهای یکجانبه از منظر صلح و امنیت بینالمللی در ۲۱ نوامبر انجام شد، زمانی که شورای امنیت سازمان ملل و جلسه پیشین مقامات ارشد در مورد این موضوع به طور کلی بحث کردند. شش ماه پیش، در اوایل سال ۲۰۲۴، شورای امنیت سازمان ملل تأثیر تحریمهای یکجانبه را بر اجرای استراتژی جهانی مقابله با تروریسم سازمان ملل مورد بررسی قرار داد.
و در تاریخ ۲۵ نوامبر امسال، که تقریباً دو هفته دیگر خواهد بود، قرار است مسئله تأثیر تحریمهای تحمیلی یکجانبه بر ارائه کمکهای بشردوستانه مورد بحث قرار گیرد، از جمله در چارچوب قطعنامه ۲۶۶۴ که در دسامبر ۲۰۲۲ توسط شورای امنیت سازمان ملل تصویب شد. به طور کلی، میتوان گفت که در حال حاضر در سطح جهانی، تأثیر تحریمهای یکجانبه بر حفظ صلح و امنیت بینالمللی به طور جزئی مورد بررسی قرار گرفته است. اما در عین حال، لازم است اذعان کنیم که در حال حاضر تنها چند جنبه از این موضوع مورد توجه قرار گرفتهاند. در عین حال، من معتقدم که تأثیر تحریمهای یکجانبه بر صلح و امنیت بسیار گسترده است. و امروز سعی خواهم کرد برخی از جنبههای آن را مورد بررسی قرار دهم. اولین نکتهای که باید بیان کرد این است که تحریمهای یکجانبه، به عنوان ابزاری برای اعمال تبعیت بیش از حد، بر ثبات کشورهایی که تحت تحریمهای یکجانبه قرار دارند، تأثیر میگذارند و همچنین به دلیل اثرات سرریز، بر تمام مناطق نیز تأثیر میگذارند. برای روشنتر شدن موضوع، چند نمونه از این تأثیرات را ذکر خواهم کرد.
ابتدا باید گفت که در اغلب کشورها، به محض اعمال تحریمهای یکجانبه، وضعیت کشورها ناپایدارتر میشود. معمولاً شاهد افزایش نرخ تورم هستیم و سطح فقر نیز رشد میکند. مردم دسترسی به نیازهای اولیه خود، از جمله انواع خاصی از داروها، ندارند و مجبور به مهاجرت به کشورهای همسایه میشوند. این افراد، به دلیل عدم توانایی در تأمین هزینههای زندگی در کشور خود، یا دسترسی به داروهای ضروری، آموزش و درمان مورد نیاز، به کشورهای همسایه پناه میبرند که این خود میتواند موجب ناپایداری در منطقه شود. در نتیجه، این وضعیت تهدیدی جدی برای صلح و امنیت بینالمللی به همراه دارد.
گزارشهای متعددی وجود دارد که نشان میدهد بسیاری از افرادی که از کشورهای تحت تحریم، مانند سوریه، زیمبابوه و حتی ونزوئلا میآیند، از دریافت کمکهای پزشکی کافی در کشور خود محروم بودهاند. این افراد در گروههای بزرگ به کشورهای همسایه مهاجرت میکنند تا بتوانند به خدمات بهداشتی دسترسی پیدا کنند. و این در حالی است که کشورهای همسایه ممکن است آمادگی لازم برای پذیرش و ارائه خدمات بهداشتی به این تعداد رو به افزایش از مهاجران را نداشته باشند.
این وضعیت موجب ایجاد ناپایداری و مشکلات جدی در روابط میان اتباع کشورهای میزبان و اتباع کشورهای تحت تحریم میشود. دومین چالش بسیار مهم تحریمهای یکجانبه، جریانهای پناهندگی دیگر است. در اینجا میتوان چندین نمونه را مشاهده کرد. به ویژه، ایران میزبان تعداد زیادی پناهنده افغانستانی است که از افغانستان به ایران مهاجرت کردهاند، در حالی که خود ایران نیز تحت تحریمهای یکجانبه و بینالمللی قرار دارد. با توجه به وضعیت اقتصادی و انسانی نگرانکننده در ایران، شاهد حرکت گروههای بزرگ مردم هستیم. در عین حال، ایران به دلیل تحریمهای یکجانبه، تنها گذاشته شده است تا وضعیت پناهندگان را مدیریت کند. ایران مجبور است مقادیر زیادی غذا، دارو، خدمات بهداشتی و درمانی، و همچنین کمکهای مالی را برای این افراد فراهم کند.
در بسیاری دیگر از کشورهای تحت تحریم، مانند سوریه، زیمبابوه، ونزوئلا و کوبا، مردم از کشور خود به دلیل ناامیدی از آینده مهاجرت میکنند. این افراد اغلب بدون مقصد مشخص و بدون پول کافی به کشورهای دیگر حرکت میکنند و در این مسیر با شرایط بسیار سختی روبرو میشوند. در نتیجه، شورای امنیت سازمان ملل متحد هماکنون به وجود جریانهای عظیم پناهندگی به عنوان تهدیدی برای صلح و امنیت بینالمللی و بیثباتی در سراسر مناطق مختلف جهان، اذعان کرده است. با توجه به این که در حال حاضر کشورهای تحت تحریم و کشورهای میزبان پناهندگان نمیتوانند انتظار کمک واقعی از کشورهای همسایه یا کشورهای دیگر را داشته باشند، وضعیت به شدت پیچیده و چالشبرانگیز میشود.
دومین حوزهای که باید مورد توجه قرار گیرد و تحت تأثیر تحریمهای یکجانبه قرار دارد، چالشهای مرتبط با جرائم فرامرزی است. وقتی مردم ناامید میشوند، وقتی در فقر شدید زندگی میکنند، دسترسی به غذا و دارو ندارند و گاهی هیچ چشماندازی برای آینده نمیبینند، آسیبپذیری آنها بیشتر میشود. اغلب، برخی از آنها تصمیم میگیرند وارد فعالیتهای اقتصادی غیرقانونی شوند. همانطور که در گزارش بازدید من از ونزوئلا منعکس شده، ۴۶٪ از مردم در اقتصاد غیررسمی مشغول به کار هستند، زیرا درآمدی که از بخش عمومی دریافت میکنند، برای پوشش هزینههای زندگی کافی نیست.
بله، در این صورت ترجمه دقیقتر و کاملتری به شرح زیر خواهد بود:
علاوه بر این، افراد ممکن است تصمیم بگیرند وارد فعالیتهای مجرمانه شوند، چرا که هیچ گزینه دیگری برای تأمین معیشت نخواهند داشت. همچنین، بسیاری از افراد، به ویژه گروههای آسیبپذیر و حاشیهای، ممکن است در معرض ارتکاب جرایمی مانند قاچاق انسان یا قاچاق غیرقانونی اعضای بدن و بافتهای انسانی قرار گیرند. در برخی موارد نیز ممکن است مورد بهرهبرداری جنسی قرار گیرند. در گزارشهای متعدد، بهویژه در گزارش بازدید از زیمبابوه، به وضعیتهایی اشاره شده است که در آنها شکار غیرقانونی و تجارت غیرقانونی فلورا و فونا (گیاهان و جانوران) از جمله گونههای در معرض خطر انقراض، رخ میدهد. این موارد عمدتاً زمانی بروز میکنند که دولتها به دلیل کمبود منابع مالی و ناتوانی در تأمین بودجه لازم، قادر به اعمال نظارت مؤثر و کنترل بر وضعیت در پارکهای ملی و مناطق حفاظتشده نیستند.
در سوریه، گزارشهای متعددی در خصوص تجارت غیرقانونی با بخشهایی از میراث فرهنگی سوریه وجود دارد. قطعنامهای از شورای امنیت سازمان ملل متحد وجود دارد که از کشورها میخواهد تا این فعالیتها را متوقف کرده و میراث فرهنگی سوریه را به این کشور بازگردانند. اما در حال حاضر، این قطعنامه کمک چندانی به حل مشکل نکرده است. در نتیجه، بسیاری از جنایاتی که ناشی از تحریمهای یکجانبه هستند یا شرایطی را فراهم میکنند که افراد وارد چنین فعالیتهایی میشوند، به ویژه تروریسم بینالمللی، قاچاق انسان، قاچاق غیرقانونی اعضای بدن و بافتهای انسانی، قاچاق غیرقانونی میراث فرهنگی، گونههای متعلق به آن اکوسیستم، و بسیاری دیگر از جرایم مشابه، پیشتر توسط شورای امنیت سازمان ملل به عنوان تهدیدی برای حفظ صلح و امنیت بینالمللی شناسایی شدهاند.
شورای امنیت سازمان ملل از تمامی کشورهای عضو خواسته است تا برای مقابله با این جرایم همکاری مشترک داشته باشند، زیرا مبارزه علیه جرایم فرامرزی به تنهایی ممکن نیست. اما آنچه در عمل اتفاق میافتد، این است که اگر به قطعنامههای مجمع عمومی سازمان ملل در خصوص اجرای استراتژی جهانی مقابله با تروریسم نگاه کنیم، میتوان مشاهده کرد که تقریباً هر یک از ارکان اصلی که برای اجرای صحیح این استراتژی ضروری هستند، تحت تأثیر استفاده از تحریمهای یکجانبه قرار گرفتهاند.
اولاً، استراتژی جهانی مقابله با تروریسم از تمام کشورها خواسته است تا گامهای لازم را برای کاهش فقر، گرسنگی، فراهم آوردن آموزش مناسب و دسترسی به یک زندگی شایسته و بالاترین سطح سلامت ممکن بردارند. تمامی این حوزهها به شدت تحت تأثیر تحریمهای یکجانبه علیه بسیاری از کشورها قرار گرفته است. در نتیجه، تحریمهای یکجانبه شرایطی را فراهم میآورد که به ایجاد شرایط مساعد برای تروریسم بینالمللی دامن میزند. به نظر من، این موضوع به انواع مختلفی از جرایم بینالمللی مربوط میشود. سپس استراتژی جهانی مقابله با تروریسم به تعهدات کشورها برای فراهم آوردن شفافیت در راستای جلوگیری از پولشویی و تأمین مالی تروریسم اشاره دارد. با توجه به اینکه بسیاری از تحریمهای یکجانبه دسترسی به مؤسسات مالی را محدود کرده و امکان انجام تراکنشهای مالی مستقیم را از بین میبرد، بسیاری از کشورهای تحت تحریم مجبورند از تعدادی واسطه برای انجام پرداختها یا استفاده از انواع مختلف هزینههای جایگزین استفاده کنند. با توجه به اینکه استفاده از روشهای پرداخت شفاف و مستقیم ممکن نیست، استفاده از هزینههای جایگزین معمولاً بهصورت پنهانی انجام میشود، زیرا در غیر این صورت، این تراکنشها نیز توسط کشورهای تحریمکننده مسدود خواهد شد. در نتیجه، شفافیت ناپدید میشود. بنابراین، تراکنشها در مواجهه با تحریمهای یکجانبه به شدت غیرشفاف میشوند. یکی از خطراتی که من امروز مشاهده میکنم، بهویژه لایحهای است که در جولای امسال به سنا در ایالات متحده معرفی شد. این لایحه به طور عمده بهدنبال این است که در صورت تصویب، که با توجه به روندهای کنونی احتمال تصویب آن بسیار بالاست، کنترل کامل ایالات متحده بر مکانیزمهای تراکنشهای مالی را حفظ کند. این لایحه به ایالات متحده حق تحریم هر مؤسسهای که از روشهای جایگزین پرداخت، به ویژه سیستمهای چینی، روسی و ایرانی، استفاده کند، میدهد. بدین ترتیب، ایالات متحده سعی خواهد کرد تحریمهای بیشتری اعمال کند تا تمام تراکنشهای مالی را تحت کنترل کامل خود نگه دارد و دسترسی کشورهای تحت تحریم به سیستمهای مالی را مسدود کند.
یکی دیگر از حوزههای بسیار مهم در مبارزه با جرایم فرامرزی، احترام به حقوق بشر و رعایت آن است. همانطور که در گزارشهای متعدد خود اشاره کردهام، استفاده از تحریمهای یکجانبه و اقدامات اجرایی و فراتر از حد الزامی آن، نقض گستردهای از حقوق بشر شناختهشده بینالمللی را به همراه دارد. بنابراین، نمیتوان حتی از رعایت حقوق بشر سخن گفت، چرا که این تحریمها خود نقضکننده اصول اولیه حقوق بشری هستند. این یکی دیگر از دلایلی است که کشورهای تحت تحریم را آسیبپذیرتر میکند و آنها را کمتر آماده میسازد تا با انواع مختلف جرایم بینالمللی مبارزه کنند. حوزه دیگری که در مبارزه جهانی با تروریسم بینالمللی و دیگر جرایم بینالمللی گنجانده میشود، پایبندی به اصل حاکمیت قانون است. همانطور که بارها اشاره کردهام، تحریمهای یکجانبه کاملاً غیرقانونی هستند و به همین دلیل، به اصل حاکمیت قانون پایبند نیستند. در حال حاضر، گرایشی وجود دارد که تلاش میکند اصل حاکمیت قانون را با آنچه که بهعنوان «نظم مبتنی بر قواعد» شناخته میشود، تکمیل کند. این قواعد اساساً قوانینی هستند که توسط کشورهایی که تحریمها را اعمال میکنند، وضع شدهاند و هیچ ارتباطی با حقوق بینالملل در واقعیت ندارند. اما در عین حال، به دلیل استفاده از واژههای مشابه و بهمنظور ایجاد سردرگمی بیشتر در عرصه بینالمللی، بهویژه در حوزه حقوق بینالملل، این تلاشها موجب تشویش میشوند.
چالش بسیار مهم دیگری که تهدیدی برای حفظ صلح و امنیت بینالمللی است، تأثیر تحریمهای یکجانبه بر همکاریهای بینالمللی میباشد. برای حفظ صلح و امنیت بینالمللی، کشورهای مختلف باید با یکدیگر همکاری کنند. آنها باید به دنبال راههایی برای حل اختلافات خود بهصورت مسالمتآمیز باشند، حتی اگر با یکدیگر اختلاف نظر دارند. متأسفانه، گرایش به اعمال تحریمهای یکجانبه به دنبال این است که یک کشور را بالاتر از کشور دیگر قرار دهد، با این استدلال که “ما میدانیم چه چیزی بهتر است و شما را مجازات خواهیم کرد”. این رویکرد کاملاً مخالف اصل برابری حاکمیت کشورهای مستقل و اصل عدم مداخله در امور داخلی کشورها است.
این تحریمها کمکی به یافتن راهحل برای حل اختلافات نمیکند و برعکس، میتواند روابط بین کشورها را بدتر کند. در مورد همکاری، بسیاری از معاهدات بینالمللی دیگر نیز نقض میشوند. نمونه واضح آن «عهدنامه مودت» است که بین ایران و ایالات متحده آمریکا وجود داشت و اخیراً توسط آمریکا در جریان بررسی دو پرونده در دیوان بینالمللی دادگستری از سوی ایالات متحده کنار گذاشته شد. ایالات متحده این وضعیت را بهعنوان یکی از پیروزیهای خود ارائه کرد، بهگونهای که راهی پیدا کرد تا از انجام تعهدات خود امتناع کند. بسیاری از معاهدات به همکاریهای بینالمللی مربوط میشوند، از جمله معاهدات دوجانبه حمایت متقابل، بهویژه در زمینه دریافت شواهد از خارج یا همکاری در مسائل جنایی که به نوع خاصی از جرایم یا بهطور کلی مربوط میشود. معاهدات چندجانبه نیز که به عملکرد هواپیمایی غیرنظامی مربوط میشود، چون باید تدابیر جدی برای تضمین امنیت اتخاذ شود، تحت تأثیر تحریمهای یکجانبه قرار میگیرند. بسیاری از معاهدات چندجانبه که به مبارزه با جرایم فرامرزی اشاره دارند نیز به دلیل تحریمهای یکجانبه قابل اجرا نیستند. از نظر حقوق بینالملل، کشورهای عضو نمیتوانند بهطور یکجانبه از یک معاهده خارج شوند. هر معاهدهای روند خاص خود را برای این منظور مشخص کرده است.
بنابراین، بهطور کلی، در عمل کشورهای عضو میتوانند از یک معاهده خارج شوند. اما با توجه به اینکه حقوق بینالملل بر اصول پایداری و پیشبینیپذیری روابط بینالمللی استوار است، کشورهای عضو نمیتوانند به سرعت از معاهدات خارج شوند. حداقل مدت زمانی که یک کشور باید برای اطلاعرسانی به دیگر کشورهای عضو در مورد تمایل خود به خروج از یک معاهده اعلام کند، طبق کنوانسیون وین در خصوص حقوق معاهدات بینالمللی، ۱۲ ماه است. در این راستا، لازم است اقداماتی اتخاذ شود تا نقضهای صورتگرفته متوقف و کشورهای مسئول پاسخگو شوند. بنابراین، ضروری است که به معاهدات مربوط به همکاری بینالمللی توجه ویژهای شود.
یکی از مهمترین حوزهها در زمینه همکاری بین کشورها، بهویژه در جوامعی که از پیش تحت تأثیر درگیریهای نظامی یا بحرانهای داخلی و بینالمللی قرار گرفتهاند، اعاده وضع به حال سابق است. تحریمهای یکجانبه اغلب علیه کشورهایی اعمال میشوند که قبلاً تحت تأثیر درگیریهای نظامی یا انواع دیگر خصومتها قرار گرفتهاند، مانند سوریه. در عین حال، قانون ۲۰۲۳ ایالات متحده در خصوص ضد عادیسازی روابط با سوریه نه تنها به محدود کردن اراده آزاد کشورها برای همکاری با سوریه میپردازد، بلکه در تلاش است تا هرگونه امکان برای بازسازی و اعاده وضع به حال سابق را در کشوری که پیشتر از جنگ به شدت آسیب دیده است، متوقف کند. چالش بسیار مهم دیگری که تحریمهای یکجانبه بر حفظ صلح و امنیت بینالمللی تأثیر میگذارد، دسترسی به کمکهای انسانی است. همانطور که قبلاً اشاره کردم، نشست فرمول REA در تاریخ ۲۵ نوامبر بهطور مستقیم بر موضوع ارائه کمکهای انسانی متمرکز خواهد شد. شورای امنیت سازمان ملل متحد بارها تأکید کرده است که حتی تحریمهای خود این شورا، که از منظر حقوق بینالملل قانونی تلقی میشوند، ممکن است پیامدهای منفی جدی در حوزه بشردوستانه داشته باشند. به همین منظور، قطعنامه ۲۰۶۴ تصویب شد که اساساً به آزادسازی داراییها برای استفاده در ارائه کمکهای بشردوستانه اشاره دارد، حتی اگر این داراییها به موجب قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد مسدود شده باشند.
در عین حال، در حال حاضر شاهد تمایلات بسیار خطرناکی هستیم، زیرا از یک سو اجرای صحیح این قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد بهدلیل تحمیل تحریمهای اضافی از سوی کشورها با مشکل مواجه است، بهویژه آنکه بسیاری از کشورها تحریمهای یکجانبهای بسیار گستردهتر از تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل اعمال میکنند. به همین دلیل، اگرچه بانکها باید داراییهای مسدودشده طبق قطعنامه شورای امنیت را آزاد کنند، اما بهدلیل تحریمهای یکجانبه مالی اعمالشده از سوی سایر کشورها، هیچ تراکنشی انجام نمیدهند. علاوه بر این، گزارشهای موجود از طرف بازیگران بشردوستانه نشان میدهد که اهداکنندگان بهدلیل چالشها و مقررات بسیار سختگیرانهای که برای سازمانهای بشردوستانه تعیین شده است، تمایلی به تأمین مالی یا هر نوع کمک دیگری برای ارائه کمکهای بشردوستانه به کشورهای تحت تحریم ندارند. همچنین، الزامات سختگیرانهای برای گزارشدهی در مورد استفاده از هرگونه منابع مالی و نظارت بر زنجیره تأمین کمکهای بشردوستانه وجود دارد که این موضوع خود مزید بر مشکلات است.
چالشهای دیگری نیز وجود دارد، مانند الزاماتی که از بازیگران بشردوستانه خواسته میشود تا اطمینان حاصل کنند که کمکهای انسانی صرفاً برای مقاصد بشردوستانه استفاده میشوند. آزادی در اصول اساسی عملیات بشردوستانه که در قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد بهویژه اصول بیطرفی، عدم تبعیض و اصول انسانیت آمده است، تحت تأثیر قرار میگیرد. تمامی این عوامل و پیامدهای استفاده از تحریمهای یکجانبه، بهویژه در زمینه تحمیل و رعایت الزامات، چالشهای اضافی برای حفظ صلح و امنیت بینالمللی ایجاد میکنند و از بازسازی و احیای جوامعی که تحت تأثیر انواع مختلف فعالیتها، از جمله اقدامات تروریستی قرار گرفتهاند، جلوگیری مینمایند.
من اینجا متوقف میشوم و آماده پاسخگویی به سوالات شما هستم. بسیار متشکرم.