حرم حضرت فاطمه معصومه(س)
حرم مطهر حضرت معصومه (س) واقع در قم، بزرگترین و مهمترین جاذبهی مذهبی این شهر به شمار میرود که روزانه زائران زیادی را از سراسر ایران و کشورهای دیگر به خود میخواند. این بنای با شکوه در قلب شهر قم واقع شده و تاریخ بنای آن به قرن سوم هجری قمری باز میگردد. علاوه بر آرامگاه حضرت معصومه ساختمانهای دیگری نیز در مجموعهی حرم بنا شده است. مدرسه فیضیه، موزه و کتابخانهی آستانه از جملهی آنهاست.
حرم مطهر دارای سه صحن است:
1- صحن نو (اتابکى)
این صحن زیبا داراى چهار ایوان شمالى، جنوبى و شرقى و غربى است، ایوان شمالى آن ورودى از میدان آستانه و ایوان جنوبى ورودى از طرف قبله و ایوان شرقى ورودى از خیابان ارم و ایوان غربى همان ایوان آینه است. این صحن از آثار (میزرا على اصغر خان صدر اعظم) است که از سال 1295 هجرى قمرى تا سال 1303 بناى آن طول کشیدهاست.
2- صحن عتیق (قدیم)
صحن عتیق (واقع در شمال روضه مبارکه) اولین صحنى است که در این بارگاه مبارکه بنا شده، این صحن را چهار ایوان زیبا فرا گرفتهاست. ایوانى با عظمت در جنوب که همان ایوان طلا (ورودى صحن به روضه مطهره) مىباشد و ایوانى در شمال که ورودى فیضیه به صحن را تشکیل مىدهد که ساختمان نقارهخانه روى آن بنا شدهاست و ایوانى در غرب که ورودى مسجد اعظم به صحن است و در شرق، ایوان ورودى صحن عتیق به صحن نو واقع است. این صحن و ایوانهاى اطراف آن را «شاه بیگى» همسر شاه اسماعیل صفوى در سال 925 هجرى قمرى بنا نمود. از سال 1377 نیز تعمیرات اساسى در این صحن و مقابر اطراف شروع شدهاست که همچنان ادامه دارد.
3- صحن صاحب الزمان
این صحن با بیوتات متعلق به آن در مساحتی حدود 8 هزار متر مربع با چهار جهت ورودی، در سال 1381 شروع و در سال 1384 افتتاح گردید. (ورودی شرقی شبستان امام خمینی، ورودی غربی پل آهنچی، ورودی شمالی بست مسجد اعظم، ورودی جنوبی خیابان جدیدالاحداث. دیوارههای اطراف این صحن منقوش به کتیبه های قرآنی با خطوط بنائی و کوفی در ساختار و طرح جدید با ترکیبی از سیمان سفید و آجر است.