رفتار دوگانۀ غرب در مسئلۀ حقوق بشر در غرب آسیا

دکتر طلال عتریسی، مدیر مرکز منطقه‌ای و مطالعات اجتماعی و سیاسی دانشگاه لبنان در سومین همایش بین‌المللی آیندۀ صلح و حقوق بشر در غرب آسیا اعلام کرد: “برخی دولت‌های غرب آسیا حقوق بشر را نقض می‌کنند، اما به علت اتحاد این کشورها با غرب، هیچ‌کس متعرض آن‌ها نمی‌شود.”

دکتر عتریسی در این سخنرانی که در رابطه با رفتار دوگانۀ غرب در مسئلۀ حقوق بشر در غرب آسیا ایراد شد، ابتدا به شرایط نوشته شدن منشور جهانی حقوق بشر پرداخت و بیان کرد که این منشور، در سال 1948 و در شرایطی نوشته شد که جنگ جهانی دوم و پیش از آن، جنگ جهانی اول، جان ده‌‌ها میلیون نفر را گرفته بود؛ لذا این اعلامیه، برای نجات بشر در اروپا که در آن زمان از بلای جنگ رنج می‌برد، صادر شد. پس نقطۀ شروع این اعلامیه، انسان غربی است که در معرض بزرگترین روند وحشیانه نابودی انسان‌‌ها در دو جنگ جهانی قرار گرفت؛ چنانچه در مقدمۀ این اعلامیه می‌گوید: “بی‌توجهی و اهانت به حقوق بشر، منجر به اعمال وحشیانه‌ای شده که وجدان انسان را آزرده است.” این اقدامات وحشیانه در غرب رخ داده است.

مدیر مرکز منطقه‌ای و مطالعات اجتماعی و سیاسی دانشگاه لبنان در ادامه با تأکید بر رفتار دوگانۀ غرب در مسئلۀ حقوق بشر خاطر نشان کرد: “کشورهای غربی مانند ایالات متحده آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی در نقض حقوق بشر نقش دارند، اما هیچ کس طبق منشور حقوق بشر سازمان ملل آن‌ها را مجازات نمی‌کند. همچنین برخی دولت‌های غرب آسیا نیز حقوق بشر را نقض می‌کنند، اما به علت اتحاد این کشورها با غرب، هیچ‌کس متعرض آن‌ها نمی‌شود.” وی این وضعیت را “دفاع فریبکارانه از حقوق بشر” خواند و افزود: “امروزه معیار دفاع از حقوق بشر، ارجاع به منشور سازمان ملل نیست، بلکه معیار، منافع مستقیم سیاسی، اقتصادی، نفتی یا اتحاد در مقابل سایر نیروهاست.”

این استاد دانشگاه لبنان، نمونه‌هایی از این دفاع فریبکارانه از حقوق بشر را ذکر کرد و ضمن بیان ماده 9 اعلامیه جهانی حقوق بشر در باب ممنوعیت دستگیری، بازداشت یا تبعید خودسرانه، به بازداشت خودسرانۀ هزاران نفر در کشورهای غرب آسیا و سلب تابعیت از آن‌ها اشاره کرد. وی همچنین به تأثیر تحریم‌‌‌های اقتصادی اعمال شده توسط ایالات متحده آمریکا بر دسترسی مردم لبنان، سوریه، یمن و ایران به سطح مناسب پوشاک و غذا، خدمات بهداشتی و خدمات اجتماعی اشاره کرد و آن را مخالف اعلامیه جهانی حقوق بشر و نقض ماده 25 این اعلامیه عنوان کرد. وی افزود: “آیا این منطقی است که ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا، شرکت سازنده واکسن کرونا در ایران را تحریم کند؟ آیا این موضوع جان مردم ایران را تهدید نمی‌کند و سطح دسترسی آن‌ها به واکسن را کاهش نمی‌دهد و منجر به افزایش نرخ  مرگ و میر نمی‌شود؟ نهادهای ‌‌بین‌المللی کجایند که بگویند این تصمیم و این تحریم‌‌ها با میثاق ‌‌بین‌المللی حقوق بشر مغایرت دارد؟”

دکتر عتریسی نظرش در مسئلة فلسطین را ابراز کرد و دستگیری، مصادره زمین و تخریب منازل را از نمونه‌هایی نقض مستقیم حقوق بشر در این زمینه به شمار آورد. وی حمایت آمریکا از رژیم صهیونیستی در این موارد را نمونه‌ای از سیاست‌‌‌های فریبنده در موضوع حقوق بشر دانست و افزود: “وقتی غرب به بهانه حقوق بشر، ایران، سوریه، روسیه یا چین را تحریم می‌کند، فریبکار و ریاکار است.” این استاد لبنانی در پایان سخنرانی خود تصریح کرد: “جهان چه در سازمان ملل و چه خارج از سازمان ملل باید از غرب بخواهد که به حقوق بشر احترام بگذارد، چه در داخل ایالات متحده آمریکا که حقوق رنگین پوستان، سیاه پوستان و دیگران نقض می‌شود و چه در کشورهای دیگر جهان، به ویژه در منطقه غرب آسیا، که در آن حقوق بشر توسط ایالات متحده آمریکا و از طریق متحدان و پیروان آن در منطقه نقض می‌شود.”