شیر سنگی
مجسمه شیر سنگی از یادمانهای تاریخ باستان در شهر همدان است که در انتهای خیابان ۱۲ متری سنگ شیر و در وسط میدان مربع شکلی به همین نام جای گرفتهاست. این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شماره ثبت ۹۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپهای که هماکنون تندیس شیر سنگی بر روی آن جای گرفته تپهای باستانی است، چرا که تابوت متعلق به دوره اشکانی ازآن محل یافته شده و در موزه تپه هگمتانه نگهداری میشود .این تندیس به همراه قرینهاش نخست در دروازه شهر همدان قرار داشتهاست و اعراب به هنگام فتح همدان آن را بابالاسد به معنی دروازه شیر نامیدهاند .در سال ۳۱۹ ه.ق نیز که دیلمیان همدان را به تصرف خود درآوردند دروازه شهر را به کلی تخریب کردند. مردآویج دیلمی قصد داشت یکی از آنها را به ری منتقل نماید ولی چون موفق نشد پنجههای یکی از شیرهارا شکست و دیگری را به طور کامل تخریب نمود. در دوره اسلامی، این شیر را محافظی برای شهر و طلسمی بر رد بیماری برمیشمردند. جویندگان گنج آن را شکستهاند و برجستگی بینی آن بر اثر بوسههای زنان جویای همسر صاف شده است.
تاریخ ساخت مجسمه شیر سنگی مورد اختلاف است ولی از نحوه کندهکاری تندیس و نزدیکی آن به باروی اشکانیان و نیز کشف تابوت دوره اشکانی از شان محل چنین بر میآید که این تندیس به اشکانیان مربوط باشد، اما این اثر از یادگارهای هنری سلوکی/اشکانی میباشد. احتمال دارد که اسکندر آن را به افتخار سردارش هفایستیون که در اکباتان مرد، ساخته باشد.