دکتر کاظم غریب آبادی، معاون حقوق بشر قوۀ قضائیه و دبیر ستاد حقوق بشر ایران در سومین همایش بینالمللی آیندۀ صلح و حقوق بشر در غرب آسیا که توسط بنیاد گفتگو و دوستی ملل برگزار شد، بیان کرد: ” اگر بتوانیم بر سیاستزدگی حقوق بشر غلبه کنیم، توفیقاتمان در حمایت و ارتقای حقوق بشر در سراسر جهان گستردهتر خواهد شد.”
دبیر ستاد حقوق بشر ایران، تروریسم را به عنوان یکی از چالشهای حقوق بشر برشمرد و افزود: “تروریسم و کشتن افراد بیگناه، نقض اصل اولیه و حق اساسی بشر برای حیات است.” وی 17000 نفر از مردم بیگناه ایران را قربانی اقدامات تروریستی برشمرد و از رویکرد تفکیک ترویستها به “تروریست خوب” و “تروریست بد” انتقاد کرد و افزود: “باید با تروریسم در تمامی ابعاد و اشکال مقابله و مبارزه شود.” وی همچنین به بحث اقدامات قهری یکجانبه پرداخت که دامن بیش از سی کشور را در جهان گرفته است. وی این تحریمها را مغایر حقوق بینالملل و منشور ملل متحد دانست و به دیدگاه مشابه گزارشگر ویژه سازمان ملل در اثرات منفی این تحریمها بر بهرهمندی از حقوق بشر اشاره نمود. دکتر غریب آبادی تأکید کرد که نقض حقوق سیاسی و مدنی، بر افراد محدودی تأثیر میگذارد؛ اما تحریم یک کشور، حقوق بخش گستردهای از مردم آن کشور را در زمینههایی مانند حق آموزش، حق بهداشت، حق غذا و حتی حق حیات نقض میکند. وی همچنین تحریمها را ناقض حق دسترسی به دارو و استانداردهای زندگی در اقشار آسیبپذیر عنوان کرد و ایجاد اجماع بینالمللی در زمینۀ محکوم کردن و غیرقانونی شمردن تحریمهای یکجانبه را تحسین نمود. وی به جرایم سازمانیافته مانند مواد مخدر نیز اشاره کرد و اجرای برنامههای عینی ملی، منطقهای و جهانی را برای مقابله با چالشهای فوق را خواستار شد.
معاون حقوق بشر قوۀ قضائیه جمهوری اسلامی ایران ضمن پذیرفتن حقوق سیاسی و مدنی، آن را جزء حقوق نسل اول دانست و ضرورت توجه به حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به عنوان حقوق نسل دوم را یادآور شد. وی به حاشیه رفتن حقوق نسل دوم را امری عمدی و به منظور شانه خالی کردن از مسئولیت کشورهای توسعهیافته نسبت به کشورهای در حال توسعه بیان کرد. وی از نسل سوم حقوق بشر نیز یاد کرد: “حقوقی مانند حق صلح و رهایی از جنگ، حق توسعه و حقوق محیط زیست، حقوقی هستند که مختص افراد نیستند؛ بلکه حجم وسیعی از مردم در گروهی از کشورها از این حقوق بهره میبرند.” وی حقوق بشر را همواره در حال تکامل عنوان کرد و حقوق ارتباطات را به عنوان نمونۀ این تکامل ذکر کرد و افزود: “متأسفانه، سازوکارهای حقوق بشری و جامعۀ بینالملل همچنان در نسل اول حقوق بشر، گیر کردهاند.” دکتر غریب آبادی سخنانش را با بحث راهکارهای جمعی برای حمایت از حقوق بشر پایان داد و تصریح کرد: “حقوق بشر عرصۀ اختلاف، تفاوت، جنگ، دعوا و منازعه نیست. اگر خواهان حمایت از حقوق بشر هستیم باید با یکدیگر تعامل و همکاری داشته باشیم و گفتگو کنیم.”
بنیاد گفتگو و دوستی ملل، یک نهاد غیر دولتی است که در زمینه صلح، گفتگو، همبستگی ملتها و دفاع از حقوق بشر در سطح منطقهای و بینالمللی فعالیت میکند.