مسجد جامع همدان

در نزدیکى میدان مرکزى شهر و در قسمت غربى خیابان اکباتان، در محدوده راسته بازارهاى شهر قرار دارد. این مسجد از بناهاى دوره قاجاریه است و تاریخ شروع ساخت آن در قطار بندى جلوى ایوان بزرگ، سال ۱۲۵۳ ثبت شده ، لذا اين مسجد همزمان با حكومت فتحعلي شاه قاجار ساخته شده است.
بناى مسجد جامع همدان داراى طرحى مستطیل شکل و چهار ایوانیِ است. قسمتهاى جنوبى این مسجد شامل ایوانى مرتفع مىباشد که جلوى آن از آجر و کاشى ساده ساخته شده و بر روى آن با کاشى فیروزه رنگ نام «اللّه» و نام پنج تن نوشته شده است. گنبد آن نسبتاً بزرگ و دو پوششه است. این مسجد رواقهاى زیبا و دیدنى دارد.
عمدهترین تحولات مسجد به دوران صفوی، قاجار و پهلوی مربوط میشود. در کاوشهای باستانشناسی در قسمتهای مختلف مسجد يافتههايي به دست آمده است كه اين نتايج را ارائه داده است:لایههای تاریخی به دست آمده معرف قسمتی از شهر دوره اشکانی است که حدود آن تا این محدوده از شهر گسترش داشته و مسجد نیز بر شالوده یک بنای قدیمی ساخته شده است.
قدیمیترین منبع که ذکری از مسجد جامع همدان در آن آمده است کتاب مقدس مربوط به قرن سوم هجری است و طرح مسجد به صورت حیاط مرکزیست که سه ایوان در پیرامون آن قرار گرفته که شبستان اصلی و قدیمیترین قسمت فعلی مسجد در جبهه جنوبی آن مربوط به دوره صفوی و قاجار است.
گالری
