همکاران – مرکز رسانۀ حقوق بشر و دموکراسی شمس

همکاران – مرکز رسانۀ حقوق بشر و دموکراسی شمس

سلام بر شما، خانم‌ها و آقایان، هرکس با نام و لقب خود
آقایان در بنیاد گفتگو و دوستی ملل در کشور برادر، جمهوری اسلامی ایران: درود
پیش از آن که سخن را دربارۀ کار مرکز رسانۀ حقوق بشر و دموکراسی شمس در سرزمین‌های فلسطین اشغالی آغاز کنم، به من اجازه دهید تا بگویم که ما در فلسطین و به صورت ویژه در نوار غزه و در همۀ سرزمین‌های اشغالی فلسطین همچنان در معرض کشتار، قتل عام و تجاوزی وحشیانه قرار داریم که دولت اشغالگر اسرائیل آن را انجام می‌دهد. این تجاوز بیش از هر چیز به یک پاکسازی قومی و نسل‌کشی شبیه است که در جلوی چشم و گوش کشورهای جهان به ویژه کشورهای غربی انجام می‌شود؛ کشورهایی که دولت اشغالگر را یاری می‌کنند و در این تجاوز غیرمتمدنانه علیه فرزندان ملت ‌ما، کنار آن دولت می‌ایستند. سال 2023 سالی است که تاریخ آن را این‌گونه توصیف می‌کند: «سالی که در آن، ستمدیدگان در فلسطین با شجاعت در برابر فاشیسم استعماری ایستادند و در دفاع از خانه‌هایشان، انسانیتشان و زندگی‌شان فریاد زدند.» مردم فلسطین خشونت استعماری شهرک‌نشینان را بیش از یک قرن تحمل کردند. ما زندگی را به عنوان یک ملت ادامه دادیم و ادامه خواهیم داد. حق ما در مقاومت، منحصر در نحوۀ وجود و بقا در فلسطین و به خاطر فلسطین نیست.
به این ترتیب، مرکز رسانۀ حقوق بشر و دموکراسی شمس در این روزها و همه روزه به مستندسازی و نظارت می‌پردازد. در اینجا، دیده‌بانی برای شهدای فلسطینی وجود دارد که به مستندسازی موارد نقض حقوق بشر اسرائیلی‌ها دربارۀ حق حیات می‌پردازد؛ چه از سوی ارتش اشغالگر یا از سوی شهرک‌نشینانی که بی‌اخلاقی می‌کنند؛ همان کسانی که امروزه شبه‌نظامیان مسلحی را برای کشتن فلسطینیان، تخریب دارایی‌هایشان و حمله به آنان تحت نظر ارتش و با تشویق اعضای دولت تندروی اسرائیل تشکیل داده‌اند. همچنین، این مرکز به دیده‌بانی آن دسته از عملیات‌های تخریبی می‌پردازد که نیروهای اشغالگر علیه منازل و تأسیسات فلسطینی انجام می‌دهند. این مرکز به روشن‌کردن حقوق مرتبط با حق سکونت مانند آموزش، حق سکونت، بهداشت و غیره می‌پردازد؛ همان‌گونه که به عملیات تخریب و تأثیر آن در آینده به صورت خاص بر کودکان می‌پردازد. این مرکز، عملیات تخریب در کرانۀ باختری و قدس اشغالی را دیده‌بانی می‌کند. از دیدگاه ما، عملیات تخریب، ارتباط محکمی با آن نظریۀ صهیونیستی دارد که بر پایۀ «بیشترین زمین خالی از سکنه» بنا شده است؛ زیرا عملیات تخریب در «مناطق ج» متمرکز است که معادل تقریباً 62 درصد از کل مساحت کرانۀ باختری است، مناطقی که شامل ثروت‌های طبیعی فلسطینیان است.
این مرکز همچنین بر حق حمل‌ونقل و حرکت در سرزمین‌های اشغالی فلسطین تمرکز می‌کند. این امر از طریق دیده‌بانی موانع ثابت و متحرکی است که ارتش اشغالگر برپا کرده است و روابط در کشور را با این موانع قطع کرده است. ما بر این موانع و تأثیرات آن بر حق دسترسی به اماکن عبادت، به ویژه حق دسترسی مومنان، مسلمانان و مسیحیان به اماکن مقدس در قدس اشغالی و همچنین حق دسترسی به اماکن مسکونی، محل‌های کار، مؤسسات آموزشی و بیمارستان‌ها تمرکز داریم. ما به تأثیر آن موانع بر این حقوق با استناد به حقوق بین‌الملل بشردوستانه و قانون حقوق بشر می‌پردازیم؛ جایی که این موانع به مثابه یک قتلگاه مطرح می‌شود، زیرا ده‌ها فلسطینی در این موانع به شهادت رسیده‌اند. همچنین موانع ثابت، زمینه و آغازگاهی برای شهرک‌نشینان در حمله به شهروندان و عابران خیابان‌های اطراف، یا پایگاهی برای حرکت این شهرک‌نشینان برای بازی با جان فلسطینیان در روستاهای نزدیک و همچنین سوزاندن دارایی‌های ایشان است، همان‌گونه که برای خانوادۀ دوابشه و دیگر خانواده‌های فلسطینی اتفاق افتاد.
مرکز همچنین فعالیت‌هایی مرتبط با حقوق کودکان و حق زندگی آن‌ها دارد. در این زمینه، مرکز کمک‌های حقوقی به کودکان نظیر تنظیم دادخواست برای دفاع از کودکان در برابر دادگاه‌های نظامی اسرائیل و مشاوره‌های حقوقی به کودکان و سرپرستانشان می‌پردازد. امر مهم دیگری که مرکز در سطح بین‌المللی انجام می‌دهد، وکالت بین‌المللی است که طی آن، مرکز به صدور گزارش‌های حقوقی به دو زبان عربی و انگلیسی، بیانیه‌های خبری، موضع‌گیری‌های مکتوب و پژوهش‌های سیاسی دست می‌زند که دربارۀ حقوق کودکان در هنگام منازعات و حمایت از کودکان در حقوق بین‌الملل بشردوستانه و بر مبنای پیمان‌نامۀ حقوق کودک سخن می‌گوید.
این مرکز دارای مقام مشورتی در شورای اقتصادی اجتماعی سازمان ملل متحد است. بر این اساس، مرکز به ارائۀ نقطه‌نظرهای شفاهی و بیانیه‌های مکتوب در شورا می‌پردازد که موارد نقض حقوق بشر اسرائیل در حق فرزندان ملتمان را روشن می‌سازد. همچنین، مرکز دارای روابطی محکم با تعداد زیادی از سازمان‌های عربی، منطقه‌ای و بین‌المللی است که به حقوق بشر می‌پردازند. این مرکز در بسیاری از پیمان‌ها، شبکه‌ها و ائتلاف‌های بین‌المللی مرتبط با حقوق بشر عضویت دارد و نمایندۀ این شبکه‌ها در سرزمین‌های اشغالی فلسطین به شمار می‌رود. افزون بر این، مرکز به ارسال گزارش‌هایی به این سازمان‌ها اقدام می‌کند تا موارد نقض حقوق بشر اسرائیل در حق فرزندان ملتمان را برملا کند.
در پایان، به شما درود می‌فرستم و از قدمگاه پیامبر علیه‌السلام و از میهن حضرت مسیح علیه‌السلام از شما تشکر می‌کنم. از شما سپاسگزارم که به من فرصت دادید تا در همایش مهم‌تان سخن بگویم. برای شما و همایش مهم‌تان آرزوی موفقیت و پیشرفت دارم.
و السلام علیکم و رحمت الله و برکاته
از فلسطین، عمر رحال