به گزارش روابط عمومی بنیاد گفتگو و دوستی ملل، وبینار “روابط علمی ایران و عراق” در روز سهشنبه، 22 مهر 99 برگزار شد.
در ابتدای این وبینار، دکتر منیر عبدالجلیل، استاد دانشگاه بصره به بیان نظرات خود در مورد “روابط ایران و عراق در زمینه دانشگاه ها و مؤسسات علمی” پرداخت. وی در ابتدای سخنان خود به این نکته اشاره کرد که خداوند به ما یادآوری می کند که اختلاف مهارتها و تفاوت فرهنگهای ملل به سبب آشنایی و همکاری بین آنهاست. دکتر عبدالجلیل بیان کرد که همجواری جغرافیایی بین عراق و جمهوری اسلامی ایران که در حدود 1200 کیلومتر مرزهای مشترک دارند و همچنین ارتباط مذهبی و دینی، فضای مناسبی را برای تعامل بین دو کشور به ویژه در زمینة دانشگاهی فراهم میکند. این استاد دانشگاه بصره با بیان اینکه دانشگاههای ایران در رتبهبندی جهانی بسیار پیشرفت کردهاند، این دانشگاهها را محیطی مناسب برای تبادل تجربیات در همة سطوح تکمیلی و مقدماتی دانست.
دکتر عبدالجلیل از سطح علمی محققان در جمهوری اسلامی ایران تمجید کرد و روح همکاری، جدیت، پشتکار و علمدوستی دانشجویان ایرانی را ستود. وی به برخی از مجلات علمی ایرانی اشاره کرد که در محافل بینالمللی پذیرفته شدهاند و اذعان کرد که دانشجویان خود در عراق را به انتشار مقاله در این مجلات تشویق میکند. وی همچنین به همکاری خود با دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان استاد مشاور اشاره کرد. در پایان، دکتر عبدالجلیل تأکید کرد که دانشگاههای ایران، محیط مناسبی برای جذب بورسیههای دانشگاهی و دانشجویان مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد است.
سپس دکتر جعفر السلیطی در مورد “روابط ایران و عراق در زمینههای فناوری و مهندسی” سخنرانی کرد. وی در ابتدا به تحقیقات مشترک در زمینههای مهندسی اشاره کرد و برخی از تحقیقات تولید شده با همکاری یک محقق از ایران و یک محقق از عراق را ذکر کرد. سپس به موضوع شرکت در کنفرانسها، کارگاههای علمی و نمایشگاههای فنی پرداخت و نمونههایی از مشارکت دانشگاههای عراق در سمینارهای بینالمللی در دانشگاههای ایران را ذکر کرد. دکتر السلیطی همچنین دربارة بورسهای علمی اساتید عراقی در دانشگاههای ایران سخن گفت و اعلام کرد که 121 عضو دانشگاههای عراق از فعالیتهای تحقیقاتی و انرژیهای علمی جمهوری اسلامی ایران بهرهمند هستند. وی در ادامه به سخنرانی استادان ایرانی در دانشگاههای عراق و حضور آنان در بحثهای مرتبط با پایاننامههای دانشجویان تحصیلات تکمیلی عراق اشاره کرد.
استاد دانشگاه بصره اعلام کرد که علاوه بر دانشجویان مهمان عراقی که برای دورههای خاصی در ایران تحصیل میکنند، بیش از 7000 دانشجوی عراقی در رشتههای مختلف در دانشگاههای ایران در شهرهایی مانند مشهد، تهران و شهرهای دیگر تحصیل میکنند. السلیطی اعلام کرد که حدود 40 درصد دانشجویان عراقی در ایران، در رشتههای مهندسی تحصیل میکنند. وی در پایان این سخنرانی، به مهمترین توافقنامههای علمی منعقد شده بین دو کشور و توافقات دوجانبه بین برخی از دانشگاههای ایران و عراق اشاره کرد که آنها را به دانشگاههای خواهر تبدیل کرده است.
سپس دکتر کاظم الموسوی، استاد دانشگاه میسان، دربارة “روابط ایران و عراق در زمینة یادگیری زبان و ادبیات” سخنرانی کرد. وی در ابتدای سخنرانی خود اظهار داشت که همانطور که در میان ایرانیان تمایل به یادگیری زبان عربی به علت ارتباط این زبان با دین وجود دارد، در میان عراقیها تمایل به یادگیری زبان فارسی وجود دارد. دکتر الموسوی گفت که تبادل تجاری، فرهنگی و گردشگری بین دو کشور منجر به تبادل ادبی بین دو ملت میشود. از دیدگاه وی، روابط ادبی بین دو ملت در مواردی مانند توسعة مراكز ایران شناسی و مراكز یادگیری زبان فارسی، نمایان است. استاد دانشگاه میسان، خواهرخواندگی بین دانشگاه های ایران و عراق را از ویژگیهای تبادل ادبی و علمی میان دو کشور دانست. همچنین، ایجاد مراکز ترجمه در ایران و عراق و فعالیتهای این مراکز در زمینة شناساندن ادبیات عرب برای ایرانیان و ادبیات فارسی برای عراقیها را یادآور شد.
دکتر الموسوی دیدارهای متقابل دانشجویان و اساتید را از ویژگیهای روابط علمی بین ایران و عراق عنوان کرد و بیان کرد که روز به روز بر تعداد دانشجویان عراقی در شاخه های ادبی ایران افزوده میشود. وی همچنین با اشاره به تحقیقات مشترک، همایشها و مجلات موجود در زمینة ادبیات فارسی و عربی، اظهار داشت که این موارد در رشد و پیشرفت تبادل ادبی دو ملت کمک می کند. این استاد زبان عربی اظهار داشت که تبادل استادان مشاور و راهنما در تحصیلات تکمیلی، نشانگر روابط نزدیک بین دو ملت از جنبة علمی است.
دکتر الموسوی ایجاد مراکز ترجمه را یکی از بهترین انواع روشهای تبادل فرهنگی دانست؛ زیرا ترجمه، اطلاعات و منابع مهمی در زمینة ادبیات تطبیقی در اختیار دانشجویان قرار میدهد که به مطالعة ادبیات عرب و ادبیات فارسی در یک کل واحد میپردازد. وی بیان کرد که دانشجوی این رشته میتواند برای مقایسه، یک دوره یا دو شاعر معاصر از ادبیات عرب و ادبیات فارسی را انتخاب کند. دکتر کاظم الموسوی اعلام کرد که ما به دلیل مطالعات تطبیقی پویا، در دورة شکوفایی ادبیات زندگی میکنیم. وی خواستار افزایش بخشهای زبان فارسی در دانشگاههای عراق شد و ابراز امیدواری کرد همانطور که دانشجویان عراقی در ایران تحصیل میکنند، روزی دانشجویان ایرانی در عراق تحصیل کنند.
در پایان وبینار، بنیاد گفتگو ودوستی ملل از حضار و مهمانان جلسه تشکر نمود و ابراز امیدواری کرد که با ادامه این وبینارها، زمینة گسترش روابط علمی ایران و عراق بیش از پیش فراهم گردد.