دکتر میاده رزوق – فعال حقوق بشر

دکتر میاده رزوق(سوریه) – فعال حقوق بشر

وقت بخیر
ابتدا از دست‌اندرکاران بنیاد گفت‌وگو و دوستی ملل تشکر می‌کنم که به من اجازه دادند در چهارمین کنفرانس بین‌المللی آینده صلح و حقوق بشر در غرب آسیا با سخنرانی تحت عنوان «جنایات علیه بشریت در غرب آسیا» شرکت کنم.
اعلامیه جهانی حقوق بشر یک سند حقوق بشری است که بیانگر اعلامیه‌ای است که توسط سازمان ملل متحد در سال 1948 در کاخ ورسای یا پاریس تصویب شد؛ پس از جنگ جهانی دوم که جان ده‌ها میلون نفر را گرفت و به منظور نجات بشریت در اروپا که در آن زمان از بلای جنگ رنج می‌برد.
بنابراین نقطه شروع این منشور واقعیت غربی بود که در جنگ‌های جهانی اول و دوم مورد وحشیانه‌ترین نسل‌کشی بشر قرار گرفت. و خاطرنشان کرد که اولین کسی که این منشور غیرالزام‌آور را نقض کرد، کشورهای غربی بودند، و در رأس آنها ایالات متحده آمریکا، و برخی کشورهای اروپایی و رژیم اشغالگر صهیونیستی است. آن‌ها با نقض حقوق کل مردم از طریق سیاست‌ها و راهبردهای استعماری مبتنی بر غارت ثروت مردم و ارتکاب فاحش‌ترین جنایات علیه بشریت از طریق سیاست کشتار، نابودی، محاصره و گرسنگی و حمایت از رژیم‌های حاکم دیکتاتوری متحد با غرب امپریالیستی که با نقض آشکار و صریح مواد اعلامیه جهانی حقوق بشر به منافع خود دست می‌یابند.
در گفت‌وگوهای امروز و در رد جدی‌ترین و سیستماتیک‌ترین نقض حقوق بشر در غرب آسیا، می‌توان به آنچه که ایالات متحده آمریکا، غرب امپریالیست استعمارگر و رژیم اشغالگر صهیونیستی با صحبت از جنایات جنگی و اعمال جنایات‌شان انجام داده‌اند، اشاره کرد. و همچنین در مورد دوم در مورد بازداشت خودسرانه، تعرض با شکنجه و شکنجه زندانیان صحبت شده است. همچنین در در مورد تحریم‌های یکجانبه و بی رویه در غرب آسیا و مناطق اطراف صحبت خواهیم کرد.
با جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت شروع خواهم کرد، زیرا جنایات آمریکا نه تنها منجر به جنگ‌های مکرر و مکرر در منطقه غرب آسیا و سایر نقاط شده، بلکه آن را در باتلاق درگیری‌ها و معضلات امنیتی فرو برده و به طور جدی حقوق بشر یا حقوق مردم محلی، زندگی، سلامتی، کرامت شخصی، آزادی عقیده مذهبی، بقا و توسعه را تضعیف کرده است.
جنگ‌های آمریکایی، کشتار غیرنظامیان و آسیب‌رساندن به حق حیات و توسعه است. مورخ آمریکایی بول اتوود در کتاب خود با عنوان جنگ و امپراتوری که در سال 2010 منتشر شده است، در آن از سبک زندگی آمریکایی و اینکه جنگ راه واقعی یا بیان واقعی سبک زندگی آمریکایی است صحبت کرده است.
از زمان تأسیس ایالات متحده آمریکا، تنها کمتر از بیست سال بود که در جنگی شرکت نکرد؛ این است که او را به یک امپراتوری جنگی واقعی یا به قول امام خامنه‌ای و ایرانیان آن را شیطان بزرگ نامیدند. از زمان پایان جنگ سرد، ایالات متحده آمریکا تقریباً در تمام درگیری‌ها و جنگ‌های بزرگ در منطقه غرب آسیا و مناطق اطراف آن شرکت داشته است، منطقه‌ای که بیشترین تأثیر را از جنگ‌های خارجیِ به راه انداخته توسط ایالات متحده آمریکا داشته است.
آمارهای منتشر شده توسط مجلات آمریکایی موسسه سیمثوسونیان نشان می‌دهد که از سال 2001 م جنگ‌ها و عملیات‌های نظامی ایالات متحده آمریکا به نام مبارزه با تروریسم، حدود چهل درصد از کشورهای این سیاره را تحت پوشش قرار داده است. ایالات متحده آمریکا متحدان خود را برای راه‌اندازی جنگ خلیج فارس از سال 1990 تا سال 1991، جنگ افغانستان از سال 2001 تا سال 2020 بسیج کرد. جنگ عراق از سال 2003 تا 2011 و جنگ یمن از طریق متحدانش از سال 2015 تا کنون. هم‌چنین به شدت درگیر جنگ سوریه است و می‌توانیم جنگ لیبی را نیز به آن اضافه کنیم، که فاجعه‌ای انسانی ایجاد کرد که به ندرت در تمام نقاط جهان شاهد آن هستیم.
امریکا در نتیجه این جنگ‌ها آسیب مستقیم، جدی و دائمی به مردم محلی وارد می‌کند. برخی از آن‌ها غیرنظامیانی بودند که مستقیماً جان باختند. برخی از آنها مجبور شدند به خارج از کشور خود فرار کنند و وطن خود را ترک‌ کنند و برخی از آن‌ها مانند عراق، سوریه، افغانستان و یمن توسط متحدانشان در منطقه ساخته شدند.
همه این‌ها در چارچوب زیر پا گذاشتن قوانین بین‌المللی برای دستیابی به اهداف ویژه نظامی است. این جنایات یا برخی از این جنایات از طریق روزنامه‌ها و مؤسسات تحقیقاتی آمریکایی، مانند نیویورک تایمز، و شرکت آمریکایی رند، به رسمیت شناخته شدند؛ بر اساس تحقیقات و اسناد محرمانه لورفته یا سخنان وزارت دفاع آمریکا.
پنتاگون همیشه این استدلال را مطرح کرده است که تعداد زیادی از تلفات غیرنظامیان ناشی از کمبود اطلاعات بوده است. همچنین هدف‌گیری ضعیف، همانطور که در شهر رقه سوریه یا بسیاری از شهرهای دیگر سوریه اتفاق افتاد و غیرنظامیان مورد هدف قرار گرفتند. معمولاً پنتاگون همیشه موفق شده است که این جنایات را بپوشاند، و اجازه نداده افراد مرتبط یا کسانی که باعث یا مسبب این جنایات شده‌اند مجازات شوند.
از جمله این جنایات که ایالات متحده آمریکا در منطقه غرب آسیا انجام می‌دهد، می‌توان از آنچه توسط پیمانکاران نظامی آمریکایی انجام می‌شود نام برد؛ از جمله کشتار غیرنظامیان، شکنجه استادانه زندانیان و سایر کارهای مشابه. این کارها ابتدایی‌ترین عناصر حقوق بشر را نقض می‌کنند. در مورد بعدی در سخنرانی امروز با جزئیات به آن‌ها اشاره می‌شود.
مورد دوم.
مهم‌ترین جنایات علیه بشریت که توسط ایالات متحده آمریکا و غرب امپریالیست انجام شده است، ساخت گروه‌های تروریستی تکفیری مانند داعش (دولت اسلامی در عراق و شام) است که توسط بسیاری از مقامات آمریکایی اذعان شده است؛ مهم‌ترینِ آن‌ مقامات که در این زمینه اعترافاتی کردند، هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا از حزب دموکرات بود. هیلاری کلینتون و دیگران درباره روش یا دلایل ساخت این گروه‌های تروریستی تکفیری و حمایت از آنها با سلاح، تجهیزات، آموزش و آخرین تکنیک‌های فناوری و اطلاعاتی برای ادامه جنگ‌ها و درگیری‌های محلی در کشورها، مانند آنچه در سوریه اتفاق افتاد، یا حمایت از این گروه‌ها صحبت کردند.
احزاب ائتلاف سعودی – اماراتی علیه مردم یمن برای انجام هولناک‌ترین و فجیع‌ترین کشتارها علیه غیرنظامیان یمنی؛ و تمامی جنایات فوق در چارچوب تخریب دولت‌های ملی، قطع مسئولیت و ایجاد هرج و مرج در اجرای برجام است.
دستور کار تقسیم به کانتون‌های فرقه‌ای و قومی به منظور تسهیل کنترل بر آن‌ها و غارت ثروت آن‌ها.
تأمین امنیت رژیم صهیونیستی در چارچوب پروژه تداوم هژمونی یک‌جانبه آمریکا بر جهان از طریق تشدید کنترل بر قلب وی.
در مورد سوم.
در اینجا از بند تغییر اجباری، تحریم‌های یک‌جانبه و نقض شدید حقوق مردم در توسعه، زندگی و سلامت صحبت می‌کنم. زمانی که ایالات متحده آمریکا و پشت سر آن غرب امپریالیست از سیاست محاصره و تحریم‌های یک‌جانبه برای سرکوب کشورها و سازمان‌هایی که به اراده آمریکا مرتبط نیستند استفاده کردند، تا تحمیل سیستم‌های سیاسی، اقتصادی و امنیتی جهانی را تضمین کنند که آمریکا بر آن تسلط دارد، یا بر اساس اراده ایالات متحده آمریکا تسلط نظامی و اقتصادی و مفاهیم ایالات متحده را تضمین می‌کند. این اقدامات منجر به تضعیف مسیر توسعه در بقیه کشورها و نادیده‌گرفتن حقوق مردم آن‌ها و بهداشت و آموزش می‌شود.
بنابراین، سیاست آمریکا و غرب امپریالیست در غرب آسیا در کارشکنی دولت‌ها، دخالت در امور داخلی کشورها و نقض حاکمیت و حقوق بشر دیگران خلاصه می‌شود. همانطور که در ابتدای بحث اشاره کردیم، پس از پایان جنگ سرد به منظور تضمین هژمونی در منطقه غرب آسیا، از طریق جنگ علیه کشورهای مستقل برای تغییر رژیم در آن‌ها، و سرنگونی دولت‌هایی که آن را دوست نداشتند، کار کرد. هم‌چنین حمایت از نفوذ سازمان‌ها و عوامل غیردولتی در جوامع غرب آسیا و تضعیف مسیرهای توسعه در آن، از طریق انقلاب‌های رنگی، که مهم‌ترین مهره و دستکش سفید در دست ایالات متحده آمریکا محسوب می‌شد.
منظور من در اینجا به ویژه بریتانیا و فرانسه‌ است، که همه تلاش‌شان برای مداخله در امور داخلی کشورها و تحریک جدایی و تقابل است. به همین منظور، بنیاد ملی دموکراسی با انجام اقدامات خرابکارانه درازمدت علیه کشورهای غرب آسیا، در خدمت منافع استراتژیک ایالات متحده آمریکا قرار گرفت و از این رو مورد حمایت مالی مستمر از سوی کاخ سفید و ایالات متحده قرار گرفتند. کنگره با اطاعت از دستورات دولت آمریکا با تأمین مالی افراد و گروه‌های وفادار به غرب امپریالیستی و ایالات متحده آمریکا انقلاب‌های رنگی را در مصر، یمن، اردن، الجزایر، سوریه، لیبی و سایر کشورها برانگیخت. از این رو، ایالات متحده آمریکا، فرانسه و به ویژه انگلیس، خود مغز متفکران اصلی بهار عربی، برای برهم زدن نظام سیاسی در این کشورها، تخریب دولت‌های ملی و پاره‌پاره‌کردن بافت‌های فضای اجتماعی و ملی بودند. و این نقش را، به‌ویژه پس از شکست جنگ‌های نظامی در دستیابی به اهداف خود، از طریق اعمال تحریم‌های یک‌جانبه علیه دولت‌های مستقل تکمیل کرده است، که موجب خسارات اقتصادی سنگین و وخامت زندگی مردم در این کشورها شده است.
به عنوان مثال، اما نه به طور انحصاری، اشاره می‌کنیم که از سال 1979، ایالات متحده آمریکا چندین تحریم اقتصادی یک‌جانبه را علیه ایران، سوریه و سایر کشورها اعمال کرد که شرکت‌های خارجی را از سرمایه‌گذاری در ایران منع کرد. صنعت انرژی در آن کشورها در کنار زیان اقتصادی در بخش نفت و کشاورزی و گردشگری منجر به کاهش درآمد سرانه سالانه، تشدید بحران‌های غذایی محلی و کاهش سطح زندگی به بدترین حالت شده است. سطوحی که ابتدایی‌ترین حقوق بشر یا ساکنان یا مردم آن منطقه را نقض می‌کنند.
علاوه بر این، در شرح جزئیات بدرفتاری با زندانیان، به عنوان جنایات جنگی نیز در اینجا اشاره‌ای می‌شود. آنچه در زندان گوانتانامو و به ویژه زندان ابوغریب اتفاق افتاد. زندانیان مورد سوء استفاده قرار می‌گرفتند و این جزئیات از طریق اسناد آمریکایی یا از طریق اعترافات برخی مقامات آمریکایی مبنی بر بدرفتاری با زندانیان، لو رفته است. همانطور که در زندان ابوغریب و زندان گوانتانامو اشاره کردیم، بدرفتاری و شکنجه شدید زندانیان به گونه‌ای که حق کرامت انسانی مسلمانان را زیر پا می‌گذارد، افشا شده است. آن رفتارها مصداق نقض جدی قوانین بین‌المللی حقوق بشر است. امریکایی‌ها در این زندان‌ها با بدترین رفتار با زندانیان رفتار می‌کردند که مناسب رفتار انسانی یا ابتدایی‌ترین عناصر انسانیت نیست. آن‌ها به قرآن کریم هتک حرمت می‌کردند. نقض عقاید اسلامی از جمله انداختن قرآن‌ها در توالت، پاره‌کردن یا سوزاندن قرآن و سایر اعمال غیراخلاقی و مستهجن و غیرانسانی، از جمله کارهای امریکایی‌ها علیه زندانیان بود.
اقدامات رژیم اشغالگر صهیونیستی در فلسطین اشغالی علیه مردم بومی و صاحبان اصلی زمین در فلسطین اشغالی، هیچ تفاوتی با آنچه ایالات متحده کرده است ندارد؛ آنچه ایالات متحده آمریکا علیه مردم بومی آمریکای شمالی یا علیه مردمی که دربرابرشان جنگ به راه انداخته است، یا توطئه‌هایی را که در منطقه غرب آسیا طراحی کردند و انجام داده است. این موجودیت اشغال صهیونیستی، جایگزینی شهرک‌سازی، پادگان نظامی پیشرفته برای غرب امپریالیست و ایالات متحده آمریکا است. او، همانطور که اشاره کردیم، هیچ تفاوتی با آنچه ایالات متحده آمریکا انجام می‌دهد، ندارد. با اقداماتی که علیه فلسطینی‌ها، مالکان اصلی زمین انجام می‌دهد، با ادامه دستگیری‌ها، مصادره زمین‌ها، تخریب خانه‌ها و زیر پا گذاشتن مقدسات اسلامی و مسیحی. این اقدامات همواره همراه است با نقض مستقیم حقوق بشر در فلسطین اشغالی، که حمایت مستمر غرب و آمریکا را از این سیاست‌ها در پی دارد.
نتیجه‌گیری می‌کنیم و می گوییم: این غرب فریبکار و ریاکار، به طور مستقیم یا از طریق متحدان و پیروان خود در منطقه، هر روز فجیع‌ترین تخلفات و جنایات انسانی را در غرب آسیا انجام می‌دهد. از این رو، محور مقاومت از ایران تا عراق، سوریه، یمن، لبنان و فلسطین باید به مبارزه و همبستگی خود به عنوان متحد منطقه‌ای برای آزادی منطقه و ملت‌ها و اعاده تصمیم حاکمیتی خود ادامه دهد؛ با تسریع و تلاش برای خروج اشغالگران آمریکایی از منطقه غرب آسیا، و شبکه‌سازی در سراسر قاره‌ها، با کشورهای مخالفِ هژمونی غرب به خصوص روسیه، چین و کشورهای آمریکای لاتین، و انتقال به جهانی چند قطبی یا چند وجهی که عادلانه‌تر و به حقوق بشر احترام می‌گذارد.

خدا نگهدار.
دکتر میادة ابراهیم رزوق از سوریه، معاون رئیس واحد روابط بین‌الملل در دیده‌بان حقوق بشر و شهروندی عرب