abolhassan-tahan

گفتگوی زنده با موضوع “زندگی دانشجویان عراقی در ایران” برگزار شد

روابط عمومی بنیاد گفتگو و دوستی ملل از انجام گفتگوی زنده در مورد “دانشجویان عراقی در ایران” در روز چهارشنبه، 17 دی 99 خبر داد.

به همت بنیاد گفتگو و دوستی ملل، گفتگوی زنده درباره “دانشجویان عراقی در ایران” با حضور ابوالحسن طحان، رئیس “انجمن دانشجویان عراقی در ایران”، برگزار شد. در این گفتگو، چندین محور مانند تعداد دانشجویان دانشگاه عراقی در دانشگاه‌های ایران و رشته‌های آن‌ها، دلیل تمایل عراقی‌ها برای تحصیل در دانشگاه های ایران، چگونگی تغییر زندگی دانشجویان عراقی مشغول به تحصیل در دانشگاه‌‌های ایران پس از همه‌گیری بیماری کرونا، مهمترین برنامه‌های انجمن دانشجویان عراقی در ایران در گذشته و آینده و نقش این دانشجویان در ترویج فرهنگ گفتگو بین دو کشور، مورد بحث قرار گرفت.

در محور نخست، ابوالحسن طحان به بیان آماری دربارۀ تعداد دانشجویان دانشگاه عراقی در دانشگاه‌های ایران و رشته‌های آن‌ها پرداخت. وی اظهار داشت که حدود ده تا پانزده هزار دانشجوی عراقی در استان های ایران وجود دارد که چهار هزار نفر از آن‌ها در دانشگاه فردوسی مشهد تحصیل می‌کنند. وی همچنین بیان کرد که 48 دانشگاه ایرانی توسط وزارت آموزش عالی عراق معتبر شناخته شده‌اند. الطحان گفت: تمرکز در رشته‌های تخصصی دانشجویان عراقی ، تخصص‌های انسانی است و رشته‌های فنی و پزشکی در درجۀ دوم قرار دارند. وی به برخی از دانشگاه‌هایی در تهران ، قم و دیگر شهرهای ایران اشاره کرد که دانشجویان عراقی در آن‌ها مستقر هستند.

در محور دوم، دلایل تمایل عراقی ها برای تحصیل در دانشگاه های ایران مورد بحث قرار گرفت. رئیس انجمن دانشجویان عراقی در ایران، دلایل مختلفی را در پاسخ به این سؤال برشمرد. وی توضیح داد که اولین دلیل این امر، نزدیک بودن ایران به عراق، مرزهای مشترک زمینی و سهولت جابه‌جایی هوایی است. وی از نزدیكی فرهنگی و مذهبی موجود بین دو كشور به عنوان یكی دیگر از دلایل تمایل عراقی‌ها برای تحصیل در دانشگاه‌های ایران یاد كرد و افزود: “راهپیمایی اربعین بر این نزدیكی تأثیرگذار بود”. دلیل دیگری که طحان به آن اشاره کرد، ارزان بودن هزینه‌های زندگی و تحصیل در ایران بود. وی همچنین تعداد زیاد دانشگاه‌های ایرانی را که توسط وزارت تحصیلات عالی عراق به رسمیت شناخته شده‌اند، دلیل دیگر این مطلب عنوان کرد. رئیس انجمن دانشجویان عراقی در ایران تأکید کرد که سهولت یادگیری زبان فارسی در مقایسه با سایر زبان‌های خارجی برای دانشجویان عراقی، دلیل دیگر تمایل عراقی‌ها برای تحصیل در ایران است.

طحان در پاسخ به سؤال سوم کارشناس بنیاد در مورد چگونگی تغییر زندگی دانشجویان عراقی دانشگاه‌های ایران پس از همه‌گیری کرونا، بیان کرد که در آغاز شیوع بیماری کرونا، وضعیت دانشجویان عراقی خوب نبود، اما پس از مدتی اوضاع بهتر شد وی همچنین بیان کرد که پس از ورود کرونا به ایران، دانشجویان خارجی مجبور به ترک ایران شدند که این مطلب به دلیل نیاز برخی دانشجویان به دفاع از پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد یا دکترا یا بحث‌های اداری، مشکلات عدیده‌ای را برای دانشجویان عراقی ایجاد کرده است. وی اظهار داشت که قوانین برخی از دانشگاه‌ها، دانشجویان را مجبور به ترک اقامتگاه‌های دانشجویی می‌کند یا آن‌ها را به اقامتگاه‌های دانشجویی دیگری منتقل می‌نماید. طحان بسته شدن حساب‌های بانکی برخی دانشجویان را یکی از مشکلاتی دانست که دانشجویان عراقی در زمان شیوع کرونا با آن روبه‌رو بوده‌اند.

سپس مهمترین برنامه‌های انجمن دانشجویان عراقی در ایران در گذشته و آینده بررسی شد. رئیس انجمن دانشجویان عراقی در ایران اظهار داشت که این انجمن حدود هفت سال پیش تأسیس شده است و در این سال‌ها، جشنواره‌ها ، نمایشگاه‌ها، غرفه‌های فرهنگی، صدها کارگاه آموزشی و سمینار برگزار کرده است. وی همچنین به برجسته‌ترین برنامه‌های انجمن در گذشته مانند سالگرد تأسیس انجمن، گردهمایی ماه رمضان، یادبود آزادسازی موصل در دانشگاه امیرکبیر و کمپین “فرزندان شما فرزندان ما هستند” اشاره کرد که لوازم التحریر خانواده‌های شهدا و مستمندان را فراهم می‌کرد. طحان گفت: “نمایشگاه تاریخ عراق که در دانشگاه تهران برگزار شد، مورد توجه گسترده دانشجویان قرار گرفت”. وی همچنین به همایشی دربارۀ حشد الشعبی و جشنوارۀ “اصالت وطن” اشاره کرد. وی توضیح داد که این انجمن در جشنواره‌هایی که توسط کشورهای دیگر برگزار می‌شود، شرکت کرده و اتاق‌هایی فرهنگی را برپا می‌نماید. وی افزود: “هیئت مدیره انجمن در مورد برنامه‌های آن بحث و برنامه‌ریزی می‌کند.”

آخرین سؤال در این گفتگو دربارۀ نقش دانشجویان عراقی در ایران در ترویج فرهنگ گفتگو بین دو کشور بود. در این رابطه، طحان ذکر کرد که تقویت گفتگو بین دو کشور نیاز به زمینه‌های مشترک دارد. جشنواره‌ها، همایش‌ها و کارگاه‌ها، بستر مناسبی برای گفتگو را فراهم می‌کند. چندین امر مشترک بین دو کشور وجود دارد، اما نهادها و ذی‌نفعان باید از این مشترکات برای گفتگو استفاده کنند. ممکن است به میزبانی از اساتید و دانشجویان عراقی در ایران و میزبانی از اساتید و دانشجویان ایرانی در عراق به گسترش فرهنگ گفتگو کمک کند. دانشجویان عراقی می توانند میراث و فرهنگ عراق را به دانشجویان ایرانی در دانشگاه‌های ایران معرفی کنند و همچنین میراث و فرهنگ ایرانیان را پس از بازگشت از ایران در عراق معرفی نمایند.

در پایان گفتگو ، رئیس انجمن دانشجویان عراقی در ایران، آقای ابوالحسن الطحان، از بنیاد گفتگو و دوستی ملل برای فراهم آوردن این فرصت تشکر کرد و بیان کرد که این انجمن پذیرای همۀ دانشجویان ایرانی و خارجی خواهد بود که می‌خواهند آن را بشناسند و در برنامه‌های آن شرکت کنند.