خانم کلیر دالی نماینده پارلمان اروپا، در سخنرانی خود در وبینار “بحران صلح در افغانستان” که توسط بنیاد گفتگو و دوستی ملل و به مناسبت روز جهانی صلح برگزار شد با انتقاد از سیاست های اشغالگرانه آمریکا در افغانستان، رویکرد رسانه های غربی نسبت به مسائل افغانستان را به چالش کشید.
این نماینده پارلمان اروپا در سخنرانی مجازی خود در وبینار روز جهانی صلح که با حضور تحلیلگران برجسته حوزه افغانستان برگزار شد، گفت: ما شاهد این بودیم که سیاستمداران و رسانه های غربی یک نگرانی ناگهانی، شدید و فرصت طلبانه برای رفاه برخی از افغان ها را کشف کردند ، در حالی که تقریباً در بیست سال گذشته نگرانی زیادی برای افغان ها وجود نداشت. ما از آنها می شنویم که اعلام می کنند خروج آمریکا “خیانت” به افغانستان بوده و برای از دست دادن اعتبار غرب عزاداری می کنند؛ گویی “شکست” غرب در افغانستان به نوعی بر احساسات آنها سخت تر از بیست سال اشغال نظامی بوده است.
خانم دالی درباره به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان تصریح کرد: بیش از هر چیزی ، در هفته های گذشته شنیده ایم که به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان فاجعه بار بوده است. اما باید دقیق باشیم، آنچه در ماه گذشته اتفاق افتاده برای بسیاری از افغانها یک تراژدی واقعی است. مردم برای فرار از کابل بدون دلیل به هواپیماها چنگ نمی زدند. کابینه طالبان نماینده تمام مردم نیست. خشونت وجود دارد ؛ سرکوب وجود دارد ، و برای بسیاری از افغان ها در شهرها ، این نشان دهنده عقبگرد عظیمی است – پس گرفتن حقوق آنها که واقعاً آسیب زا و ناعادلانه است.
وی افزود: اما مشکل این روایت این نیست که هیچ یک از این موارد اتفاق نمی افتد ، زیرا آنها در حال وقوع هستند. مشکل این است که ما فقط درباره آنها به صورت گزینشی ، منفرد ، بدون هیچ زمینه ای و بدون هیچ پیشینه ای می شنویم. این بدان معناست که افرادی که مسئولیت این فاجعه را بر عهده دارند – ژنرال های غربی و سیاستمداران و رسانه های طرفدار جنگ – می توانند بار دیگر شخص دیگری را سرزنش کنند. آنها می توانند از بلایی که در ایجاد آن کمک کرده اند استفاده کنند و از آن به عنوان بهانه ای برای ایجاد یک فاجعه دیگر استفاده کنند.
نماینده پارلمان اروپا در ادامه گفت: بنابراین چگونه می توانیم با این امر روبرو شویم؟ چگونه می توانیم از آموختن درس های صحیح [در مسائل افغانستان] اطمینان حاصل کنیم؟ ما می توانیم با قرار دادن این رویدادها در پیش-زمینه مناسب آنها شروع کنیم. تراژدی وسیع تری برای افغانستان در ماه اوت آغاز نشد. با پایان اشغالگری [آمریکا]، طالبان همیشه در قدرت بوده است. هیچ دنبال کننده جدی رویدادهای کشور انتظار چیزی کمتر نداشت. تصرف افغانستان توسط طالبان باید به عنوان نشانه ای بر اشغالگری آمریکا در دهه های گذشته تلقی شود نه چیزی دیگر.
وی اضافه کرد: وقتی از مطبوعات غربی می شنویم که چگونه حقوق زنان در افغانستان توسط طالبان در حال از بین رفتن است ، نمی شنویم که چگونه افغانستان – سالها – دومین کشور بد جهان برای زنان بوده است. به تازگی ما پناهجویان افغان را دیده ایم – اما ده ها سال است که شمار زیادی از افغان ها با ناامیدی سعی می کنند به اروپا بیایند و از اشغالگری فرار می کنند ، اما در مرز نظامی شده اروپا متوقف شده و به افغانستان بازگردانده می شوند. در حال حاضر 4 میلیون نفر در افغانستان آواره شده اند.
نماینده پارلمان اروپا در انتهای سخنرانی خود اظهار داشت: جنگ افغانستان از ابتدا تا انتها زشت بود. هیچ گاه هدف آن ایجاد صلح یا پیشرفت برای افغان ها نبود. دموکراسی را نمی توان با تفنگ گسترش داد. این یک فرار بود ، یک فاجعه ، و برای مدت طولانی ادامه داشت . حکومت طالبان بخشی از میراث اشغالگری آمریکاست. آنها دو روی یک سکه هستند. اگرچه افغانها اکنون با چالش زندگی با این میراث روبرو هستند ، اما هیچ نقشی برای قدرت نظامی غربی در حل آن وجود ندارد. این روند ده ها سال و حتی قرن ها به طول می انجامد و یک روند دردناک خواهد بود ، اما باید توسط افغان ها و برای افغان ها انجام شود. زمان آن فرا رسیده است که ماشین جنگی غربی متوقف شود ، برای یک دوره تأمل عمیق و خودآزمایی ، به رسمیت شناختن اینکه بیست سال گذشته یک اشتباه وحشتناک بود. بالاخره زمان فروتنی ، پایان جنگ ها و تعهد جدید و واقعی برای ایجاد صلح و عدالت در جهان فرا رسیده است.
وبینار بحران صلح در افغانستان به همت بنیاد گفتگو و دوستی ملل که یک سازمان مردم نهاد ایرانی است و در زمینه صلح و حقوق بشر فعالیت می کند، برگزار شد. در این وبینار علاوه بر خانم کلیر دالی، نماینده پارلمان اروپا، تحلیلگران برجسته دیگری از انگلیس، ایتالیا و افغانستان حضور داشتند.