kerman-Museum

موزه‌ها کرمان

موزه‌ها کرمان

موزه هنرهای معاصر صنعتی:

موزه صنعتی شامل گنجینه‌ای غنی و دیدنی از هنرهای معاصر و شامل آثار ارزشمندی از هنرمندان ایرانی و خارجی است که در شهر کرمان، خیابان شریعتی و حد فاصل میدان باغ ملی و چهار راه طهماسب آباد واقع است.

این موزه به آثاری اصیل از اساتید بلندآوازه جهان مزین است؛ آثاری از آگوست رودن، هنری مور، امیل نولده، بن نیکلسن، واسیلی کاندینسکی، آلبر مارکه، بلاکادار، جاکوب اپشتاین، بوناتی، تام فیلیپس و همچنین آثار بسیاری از هنرمندان معاصرایران از جمله محمد غفاری (کمال‌الملک) علی‌محمد حیدریان، علی‌اکبر یاسمی، رسام ارژنگی، پرویز تناولی، ژازه تباتبایی، سهراب سپهری، و جمعی دیگر از هنرمندان معاصر ایران. آثار موجود موزه با سبک‌ها و شیوه‌های گوناگونی آفریده شده‌است. آثار خطاطان، خاکبازان، مینی مالیست‌ها و مینیاتوریست‌ها، کانسپچول‌ها، پاپ آرت‌ها و آبستراکت‌ها را می‌توان در مجموعه آثار موزه مشاهده نمود. سعی بارز موزه هنرهای معاصر کرمان نمایاندن جنبه‌های گوناگون هنرهای تجسمی ایران است. آثار موجود شامل نقاشی‌های آبرنگ و رنگ روغن، سیاه قلم و همچنین تابلوهای موزائیک سنگ، مجسمه‌های گچی، مرمری، برنزی، و چوبی هنرمندان ایرانی و خارجی می‌باشد. در این موزه ۱۲۰۰ اثر هنری نگهداری می‌شود.

در حدود نیمی از آثار متعلق به علی‌اکبر صنعتی بوده و مابقی به سایر هنرمندان معاصر ایرانی و خارجی تعلق دارد سایر آثار موجود در موزه متعلق به بیش از ۸۳ هنرمند معاصر ایرانی و ۱۶ هنرمند خارجی می‌باشد که به جرات می‌توان گفت بعد از موزه هنرهای معاصر تهران آثار موجود در این موزه در ایران منحصر ب فرد می‌باشد و دارای غنی‌ترین گنجینه از هنر معاصر ایران و جهان در ایران می‌باشد. از ویژگی‌های منحصر بفرد این موزه معماری آن می‌باشد. بنای موزه از خشت و آجر ساخته شده و سقف آن به شیوه معماری سنتی ایران گنبدی است. سر در این موزه ترکیبی از آجر و کاشی‌های معرق فیروزه‌ای و سیاه‌رنگ می‌باشد که در سال ۱۳۲۷ احداث و به بنای اصلی الحاق گردیده است. پاکار سردر و پایه‌های آن از سنگ مرمر سفید ساخته شده است؛ که همه روزه شاهد دیدار و بازدید گروه‌های متعدد از گردشگران ایرانی و خارجی از نقاط مختلف ایران و جهان می‌باشد. گذشت زمان و وقایع روزگار باعث فرسوده شدن ساختمان و تأسیسات مجموعه شده‌است.

موزه زرتشتیان:

اولین و تنها موزه مردم‌شناسی زرتشتیان جهان، واقع در آتشکده زرتشتیان کرمان، شامل جلوه‌هایی از فرهنگ و آداب و رسوم زرتشتیان در گذشته و همچنین اسناد و آثار کهن از جمله یک جلد کتاب دستنویس گاتاها. اشیا این موزه در دو طبقه چیده شده‌اند که در طبقه همکف وسایل و ظروف آشپزخانه، لباس‌های مخصوص زرتشتیان، مجسمه‌ها، کتاب‌های قدیمی، سنگ نوشته‌ها، کوزه‌های سفالی و غیره می‌باشد. در طبقه دوم عکس‌های قدیمی، وقف نامه‌ها و در یک فضای پلکانی شکل لوازم خانگی و وسایل قدیمی کشاورزی و عکس‌هایی از شخصیت‌ها وجود دارد. از کهن‌ترین اشیاء این موزه یک جلد کتاب دست­نویس با قدمت بیشتر از دویست سال و یک آتشدان دستی با تاریخ حک شده 1207 می ­باشد

باغ موزه دفاع مقدس:

باغ موزه دفاع مقدس کرمان به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین باغ‌موزه‌های دفاع مقدس کشور، می باشد. این ساختمان، با الهام از معماری ایرانی و سنتی کرمان و با توجه به اقلیم و سازه‌های سنتی، از قبیل بادگیرهای کرمان، و با توجه به اقلیم و استفاده از مصالح اقلیمی طراحی و ساخته شده‌است. موزه دفاع مقدس، خاطرات جنگ و دوران دفاع مقدس و دلاورمردی‌ها و رشادت‌های لشکر ۴۱ ثارالله در دوران دفاع مقدس، خاطرات دفاع و روزهای جنگ و انقلاب را در خود برای نسل‌های آینده نگه می‌دارد. این باغ موزه شامل باغ زیبا، گلزار شهدای گمنام، و موزه آثار و اسناد مربوط به جنگ ایران و عراق و ادوات نظامی، متعلق به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی می باشد.

موزهٔ ارتش:

موزه ارتش یا ذوالفقار بزرگترین موزه ادوات نظامی قدیمی ایران و جزو ده موزه نظامی برتر جهان، متعلق به ارتش جمهوری اسلامی ایران. این موزه در جوار باغ نظر واقع و در سال 1388 در ساختمان باشگاه قدیم ارتش افتتاح شد. این بنای تاریخی دارای 800 متر مربع زیربنا و بدون ستون است. موزه دارای 4000 تجهیزات نظامی از زمان قاجاریه است که از استان­ های زاهدان، تهران، اهواز و گرگان جمع آوری شده­اند. همچنین 50 قطعه عکس از رهبر در زمان جنگ، 50 قطعه عکس از تجاوز رژیم عراق در سال 1358، اسنادی از شهادت مردم کرمان، وصیت ­نامه ­ها و آثار باقی­ مانده از شهیدان، 2 تابلوی نفیس با بیش از 100 سال قدمت و انواع سلاح­ های قدیمی در این موزه به نمایش گذاشته شده است.

موزهٔ مطبوعات:

 اولین و تنها موزه مطبوعات ایران است که مربوط به دوره قاجاریه است. یک دستگاه چاپ سنگی 90 ساله، دوربین­ های عکاسی، آرشیو روزنامه­ هایی که در صد سال اخیر منتشر ­شده ­اند، جراید قدیمی چون بمپور، سوفار، ندای جنوب، هفتواد، اندیشه و….، عکس­ های قلمدان­ ها، عصای بعضی از روزنامه ­نگاران، ادوات چاپ و یک عدد قرآن خطی 200 ساله در این موزه، جلوه ­هایی از صد سال روزنامه ­نگاری در کرمان است.

موزهٔ سکه:

 در گذشته معاملات مردم از طریق مبادله کالا صورت می­ گرفته که مقیاس مبادله کالا چهارپایان بود. با کشف فلزات، تمدن بشر پیشرفت نمود و از فلزاتی مختلف چون مس، برنز، طلا و نقره در معاملات استفاده کرد. اولین انسان ­هایی که به ضرب سکه اقدام نمودند لیدی­ ها بودند.

داریوش هخامنشی اولین کسی بود که به ضرب سکه در ایران اقدام نمود. از آن زمان به بعد در دوره­ های مختلف تاریخی سکه ­های متفاوتی در این سرزمین ضرب گردیده است که نقوش آنها بیانگر بسیاری از وقایع و آداب و رسوم مربوط به دوره خود می­ باشد. به عنوان مثال سیمای پادشاهان، انواع تاج­ ها، تزیینات لباس، آرایش مو و چهره، خط و تحول آن، القاب شاهان و … .

ضرابخانه­ ها، یکی از ارکان مهم سازمان مالی در زمان صفوی بودند که تحت نظر معیرالممالک اداره می­ شدند. در شهرهایی چون اصفهان، رشت، یزد، زنجان، کاشان، کرمان، تبریز و شیراز ضرابخانه­ هایی وجود داشته است. ضرابخانه­ های ولایات در دوره قاجار و در زمان ناصرالدین ­شاه در سال 1295 هجری قمری منحل گردید و ضرابخانه مرکزی در پایتخت یعنی تهران دایر شد.

ضرابخانه در ضلع شمالی میدان، داخل بازار مسگری شمالی و روبروی حمام واقع شده است که بادگیر جالب توجه مجموعه ابراهیم خان بر بالای آن از داخل میدان، قابل دیدن است.  این بنا فاقد کتیبه می باشد و 242 متر مربع مساحت دارد.

موزهٔ مردم‌شناسی:

 واقع در حمام گنجعلیخان، شامل مجسمه‌های مومی زیبا در جاهای مختلف حمام که افرادی از طبقات مختلف جامعه قدیمی شهر کرمان از جمله خوانین، روحانیون، پیشه وران و مردم عادی را نشان می‌دهند.