تحریمهایی که اتحادیه اروپا علیه ایران اعمال کرد، جامعترین و بلندپروازانهترین تحریمهایی است که تاکنون توسط اتحادیه اروپا آغاز شده است. این تحریمها بهقدری گسترده است که نمیتوان آن را با تحریمهای اعمالشده علیه بلاروس، میانمار و لیبی مقایسه کرد.
از منظر حقوق بینالملل، تحریمها پاسخی بینالمللی به رفتارهای غیرقانونی یا غیرقابلقبول دولتهاست و از آنها بهعنوان ابزاری برای مجازات برای حمایت از هنجارهایی استفاده میشود که جامعه جهانی آنها را ارزشمند میداند و قوانین بینالمللی از آنها حمایت میکند (Beigzadeh, 2020: 18). کمیسیون حقوق بین الملل، تحریمهای مشروع را بهعنوان اقدامات واکنشی توسط یک سازمان بینالمللی در پاسخ به نقض آن دسته از تعهدات بینالمللی که بهطورجدی برای جامعه بینالمللی، پیامد منفی دارد، تعریف میکند. از منظر اروپا، برنامه هستهای ایران و رعایت نکردن برخی موازین غربی توسط جمهوری اسلامی ایران منجر به اعمال تحریمها علیه ایران شده است. اگر منشور آژانس بینالمللی انرژی اتمی بهعنوان معیار اقدام در نظر گرفته شود، اصرار ایران بر حفظ برنامه هستهای خود را نمیتوان نقض قوانین بینالمللی تلقی کرد؛ لذا تحریمهای اروپا مقبولیت قانونی ندارد.
اتحادیه اروپا مبانی اخلاقی و سیاسی خود را بر حقوق بشر بنا نهاده است و مدعی است که رعایت موازین حقوق بشر شرط لازم برای کشورهایی است که خواستار الحاق هستند. اروپاییها حتی زمانی که صحبت از تعاملات اقتصادی با دیگر بازیگران میشود، خود را متعهد به رعایت حقوق بشر میدانند. اکثر مداخلات نظامی کشورهای اروپایی پس از جنگ جهانی دوم با مداخله بشردوستانه توجیه شده است. بااینحال، تحریمهای اعمالشده نقض بهاصطلاح حقوق بشر تحت حمایت اروپا است.
نوشتار حاضر به تأثیرات وضع تحریمهای ضد ایرانی بر اروپا در حوزه حقوق بشر میپردازد. مهمترین موارد نقض حقوق بشر به دنبال اعمال این تحریمها عبارتاند از: ضربه به نیازهای اساسی مردم، عدم واردات محصولات پزشکی، عدم واردات داروهای مشتق از پلاسما، ایجاد سونامی سرطان، تشدید بیماریهای تنفسی و افزایش قیمت مواد غذایی.
نقض حقوق بشر در نتیجۀ ضربه به نیازهای اساسی مردم
برخی معتقدند تحریمهای هوشمند، مؤثرتر از تحریمهای جامع است. بااینحال، در مورد ابعاد حقوق بشر تحریمهای هوشمند و سازوکارهای اجرای آن، اختلاف زیادی وجود دارد. برخی معتقدند این نوع تحریمها منطبق بر موازین حقوق بشری تلقی میشوند. (Stiftung Wissenschaft und Politik, 2021, https://is.gd/i0iNSM). بهطورکلی، تحریمها کور هستند و نهتنها رهبران سیاسی را هدف قرار میدهند، بلکه به مردم عادی نیز آسیب میرسانند. در مورد ایران، دولت با پرداخت یارانه به اقشاری از جامعه که کمترین قدرت خرید را دارند، به دنبال کاهش تأثیر تحریمها بر مردم است. همچنین بسیاری از مشاغل کوچک یا متوسط ورشکست شدند (Economics Observatory, 2023, https://is.gd/tIyfl1). ازآنجاییکه تحریمها به نیازهای اساسی مردم ایران ضربه میزند، میتوان آنها را نقض حقوق بشر تلقی کرد. این امر، اتحادیه اروپا را به دلیل پافشاری اتحادیه بر حقوق بشر در موقعیت نامناسبی قرار میدهد.
نقض حقوق بشر در نتیجۀ افزایش قیمت مواد غذایی
یکی از جنبههای غیرانسانی تحریمهای اروپا در افزایش قیمت مواد غذایی منعکس شد. از سال 2012 به بعد، قیمت مواد غذایی بهسرعت افزایش یافت. برای مثال، قیمت مرغ چند برابر قیمت قبلی شد. ایران مقدار زیادی از پسانداز ارزی خود (حدود 80 میلیون دلار) را در سال 2012 از دست داد (National Institutes of Health, 2022, https://is.gd/gsVmEG). مهمترین آسیب شبکه توزیع مواد غذایی ایران ناشی از تحریم نظام بانکی ایران بود. کاهش ارزش ریال ایران تأثیر مستقیمی بر قیمت مواد غذایی داشت و خود، دلیلی برای کاهش واردات مواد غذایی بود.
نقض حقوق بشر در نتیجۀ عدم واردات محصولات پزشکی
مهمترین مورد نقض حقوق بشر در بخش بهداشت و درمان بود که واردات، تأمین مالی و حمل دارو به کشور را بهطور فزایندهای با مشکل مواجه کرد (Researchgate, 2021, https://is.gd/y7qYOB). قبل از تحریمها، صنعت ملی داروسازی ایران نقش عمدهای در تأمین داروهای ضروری برای بیماران ایرانی داشت. در سالهای اخیر، صنعت ملی کشور توانسته است چندین داروی زیستی نجاتبخش را بهصورت محلی تولید کند. بااینحال، پس از تحریمها، بازار دارویی ایران برای واردات محصولات پزشکی و ماده فعال دارویی (API) برای تأمین داروهای موردنیاز بیماران با مشکلات عمیقی مواجه شد. از سوی دیگر، درنتیجه تحریمها و کاهش درآمدهای بینالمللی کشور، پول ملی ایران (ریال) نیز در برابر ارزهای بینالمللی کاهش شدیدی را تجربه کرد. اینها، هم باعث افزایش قیمت قابلتوجه و هم کمبود دارو در بازار دارویی ایران شد. بدیهی است که این امر، درد و رنج بیمورد را بر بیماران ایرانی و خانوادههایشان تحمیل میکرد (Researchgate, 2021, https://is.gd/y7qYOB). تحریمها همچنین بهصورت غیرمستقیم به گسترش بیماریها منجر شد.
نقض حقوق بشر در نتیجۀ عدم واردات داروهای مشتق از پلاسما
محدودیتهای اقتصادی تحمیلشده توسط اتحادیه اروپا بر سیستم بانکی ایران و جریان پول، برنامه قراردادهای ملی ایران را به آستانه سقوط کامل رساند. این محدودیتها در واردات داروهای مشتق از پلاسما (PDM) به ایران، شرایط وحشتناکی را برای بیماران نیازمند به اینگونه داروها ازجمله بیماران مبتلا به هموفیلی و اختلالات نقص ایمنی اولیه که برای بقای خود به این داروها نیاز داشتند، ایجاد کرد. قیمتها بهطور اجتنابناپذیری افزایش یافت و مهمتر از آن، کمبود این داروها در بازار بهشدت درمان بیماران را به خطر انداخت. یک طرح اضطراری عملی میتواند سازمان انتقال خون ایران (IBTO) را به جستجوی شرکا در کشورهای غیراروپایی سوق دهد. بااینحال، به دلیل محدودیت تعداد داروهای مشتق از پلاسمای واجد شرایط در کشورهای غیراروپایی، بهعنوانمثال آسیایی و آمریکای جنوبی، جستجوی داروی موردنیاز در شرق نمیتواند مثمر ثمر باشد (Researchgate, 2021, https://is.gd/y7qYOB).
نقض حقوق بشر در نتیجۀ ایجاد سونامی سرطان
سرطان سومین عامل مرگومیر بعد از بیماریهای قلبی – عروقی و حوادث غیر عمد است. ایران در حال حاضر در معرض سونامی سرطان است و یکی از دلایل آن، تحریمهای اروپایی است که از سال 2012 اعمال شده است. تحریمها هزینه واردات دارو به کشور را افزایش داد. برخی از قطعات رادیوتراپی به دلیل همپوشانی استفاده با دستگاههای نظامی تحریم شدند. چنین محدودیتهایی باعث شد بیماران در لیستهای انتظار طولانی، منتظر بمانند و حتی برخی از آنها قبل از دریافت درمان، جان خود را از دست دادند. سیستم مراقبتهای بهداشتی مجبور شد دستگاههای چینی بیکیفیت را وارد کند. بعدها مشخص شد که این داروها به دلیل نوسانات ولتاژ برای بیماران مضر هستند، بنابراین استفاده از این دستگاهها منسوخ شد. در نتیجه، با توجه به تورم ناشی از تحریمها، تنها تعداد معدودی از بیماران مرفه که هنوز توانایی پرداخت هزینههای خروج از کشور را داشتند، برای درمان رادیوتراپی به کشورهایی مانند ترکیه یا مالزی سفر کردند و سایر بیماران از درمان محروم شدند و افراد باقیمانده، در صف انتظار قرار گرفتند (IIPP, 2022: 3).
نقض حقوق بشر در نتیجۀ تشدید بیماریهای تنفسی
مبتلایان به آسم و سایر بیماریهای تنفسی نیز قربانی تحریمهای اروپا شدند؛ زیرا پس از تحریم، ایران باید آن داروها را از هند وارد میکرد؛ در حالی که این داروها کیفیت بسیار پایینی داشتند و بهطور یکنواخت بین افرادی که به آن نیاز داشتند، توزیع نمیشد. در نتیجه، میزان مرگومیر بیماریهای مرتبط با ریه افزایش یافت و به یک بحران انسانی تبدیل شد. به دلیل شرایط نامطلوب اقتصادی برجایمانده پس از تحریمهای اروپا، زندگی روزمره مختل شد و میزان اضطراب و تنشهای عصبی افزایش یافت. همانطور که جامعه پزشکی مشاهده کرد، این امر منجر به افزایش مولتیپل اسکلروزیس (MS) در بین ایرانیان از سال 2012 به بعد شد.
این امر ایران را در میان ده کشور اول مبتلا به ام اس قرار داد. در حال حاضر حدود 50 هزار بیمار مبتلا به اماس در ایران زندگی میکنند. کسانی که از اماس رنج میبرند، بهطور قابلتوجهی به دریافت داروهای خاصی که توسط تولیدکنندگان خاص تولید میشوند، عادت میکنند. قطع صادرات دارو به ایران از اروپا باعث شد افرادی که تحت درمان دارویی اروپایی قرار دارند، آسیب ببینند و داروی وارداتی ترکیه بیاثر ماند. داروهای کمیاب اروپایی، اگر در دسترس بودند، برای اکثر بیماران بسیار گرانقیمت بودند. بهعنوانمثال قیمت متافرون ساخت آلمان حدود 20 برابر افزایش یافت (Wiley Online Library, 2022, https://is.gd/9xkUL8). در مجموع در نتیجه تحریمها، 1296 دارو به داروخانههای ایران وارد نشد که بسیاری از آنها برای بیماران حیاتی است.
فرجام سخن
تحریمهای ضد ایرانی اروپا تأثیر سلبی بر یکی از اساسیترین پایههای اخلاقی و ارزشی اروپا داشته است. اتحادیه اروپا خود را متعهد به رعایت حقوق بشر میداند و همیشه در مقابل نقض آن معترض بوده است؛ در حالی که تحریمهای ضد ایرانی، یکی از مهمترین نمونههای نقض حقوق بشر در دنیا است که تأثیرات مخربی بر مردم ایران داشته است. نوشتار حاضر با اشاره به مهمترین موارد نقض حقوق بشر به دنبال وضع تحریمهای ضد ایرانی از سوی اروپا، بر تأثیر این تحریمها در نقض مبانی ارزشی کشورهای اروپایی تأکید کرده است. ضربه به نیازهای اساسی مردم، یکی از موارد نقض حقوق بشر به دنبال وضع تحریمها بوده است؛ به طوری که بخش قابل توجهی از مردم ایران در تامین نیازهای اساسی خود با مشکلات جدی مواجه شدند. عدم واردات محصولات پزشکی و ضربه به صنعت دارویی ایران پس از اعمال تحریمها، یکی از نقضهای فاحش حقوق بشر است. عدم واردات داروهای مشتق از پلاسما و مشکلات بیماران مبتلا به هموفیلی و اختلالات نقص ایمنی اولیه نیز از موارد دیگر نقض حقوق بشر محسوب میشود. نمونه دیگر در نقض حقوق بشر مربوط به ایجاد سونامی سرطان و افزایش بیماران تنفسی است. همچنین افزایش قیمت مواد غذایی مردم و ناتوانی مردم در تامین آن از موارد نقض حقوق بشر به دنبال تحریمهای اروپا علیه ایران است. همه این موارد نشان میدهد که تحریمها، بیشترین تبعات را برای مردم ایران داشته است و کشورهای اروپایی که خود را متعهد به ارزشهای حقوق بشری میدانند، با اعمال تحریم علیه ایران، یکی از مهمترین مبانی ارزشی خود را زیر سوال بردهاند. به نظر میرسد این موضوع، یکی از اساسیترین تأثیرات تحریمهای ضد ایرانی بر اروپا محسوب میشود.
- Economics Observatory (2023), What are the big economic challenges facing the government in Iran?, Accessible at: https://is.gd/tIyfl1
- Researchgate (2021), How Sanctions Have Impacted Iranian Healthcare Sector: A Brief Review, Accessible at: https://is.gd/y7qYOB
- IIPP (2022), The Impact of Sanctions on Iranian People Healthcare, Paris: Institute Internationa Pour La Paix.
- Wiley Online Library (2022), Effects of the international economic sanctions on access to medicine of the Iranian people: A systematic review, Accessible at: https://is.gd/9xkUL8
- National Institutes of Health (2022), The Effects of the Re-imposition of US Sanctions on Food Security in Iran, Accessible at: https://is.gd/gsVmEG
- Beigzadeh, Ebrahim (2020), Non-governmental organizations and the international law, Law Researches (31 and 32), pp. 7-124.
- Stiftung Wissenschaft und Politik (2021), International Sanctions: Improving Implementation through Better Interface Management, Accessible at: https://is.gd/i0iNSM