خشونت علیه زنان و دختران امروز یکی از شایعترین و ماندگارترین و مخربترین مصداقهای نقض حقوقبشر در جهان ما است. نابرابری جنسیتی در سراسر جهان ادامه دارد. دستیابی به برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان و دختران، تلاشهای جدیتر و بیشتری را می طلبد تا با استفاده از چارچوبهای قانونی، به مقابله علیه تبعیضهای ریشه داری برخیزیم که اغلب با نگرشهای مردسالارانه و هنجارهای اجتماعی مرتبط است، چنانچه دبیر کل سازمان ملل نیز در آخرین گزارش خود با موضوع پیشرفت به سوی اهداف توسعه پایدار به آن اشاره کرده است.
برخی حقایق غیر قابل تحمل
خشونت علیه زنان، افراطیترین شکل تبعیض است. طبق گزارش بدست آمده در حدود یکسال قبل براساس جامعه آماری بین سال های 2005 تا 2016 در 87 کشور، 19 درصد زنان بین 15 تا 49 ساله گفتهاند که بوسیله همسر یا شریک زندگیشان با خشونت فیزیکی و یا جنسی روبه رو شدهاند خشونتهایی که گاه به قدری شدید است که منجر به مرگ شود. در سال 2012، تقریبا نیمی از زنان که قربانی قتل عمدی در سراسر جهان شدهاند توسط همسر یا یک عضو خانواده کشته شدهاند، این در حالی است که میزان قربانیان مرد 6 درصد گزارش شده است.
یکی دیگر از موارد شدید خشونت علیه، ختنه کردن دختران است. این عمل زیان آور با اینکه نسبت به سال 2000 حدود 24 درصد کاهش یافته است. با این وجود، در 30 کشور همچنان آمار ارتکاب آن همچنان بالا است. در این کشورها آمارهای بدست آمده در سال 2015 نشان میدهد که بیش از 1 مورد از 3 دختر 15 تا 19 ساله ختنه شدهاند این در حالی است که در سال 2000 تقریباً از هر 2 دختر یکی عمل ختنه را تجربه میکرد.
همچنین دیگر آماری که وضعیت بد زنان اشاره دارد این است که فقط کمی بیش از نیمی از (52 درصد) زنان بین 15 تا 49 ساله ازدواج کرده و یا در یک رابطه آزادانه زندگی میکنند و خود میتوانند در خصوص روابط جنسی، استفاده از شیوههای پیشگیری از بارداری و خدمات بهداشتی، تصمیم گیری نمایند. این آمار بر اساس اطلاعات موجود در سال 2012 در بین 45 کشور جهان است که 43 کشور آن در مناطق در حال توسعه است.
کمبود بودجه
یکی از چالشهای عمده در تلاش برای جلوگیری از خشونت علیه زنان و دختران در سراسر جهان، کمبود بودجه قابل توجه است. در نتیجه، منابع برای ابتکارات عملی برای جلوگیری از خشونت علیه زنان و دختران و پایان دادن به آنها به شدت کم است. چارچوبهایی مانند اهداف توسعه پایدار که شامل هدف ویژهای برای پایان دادن به خشونت علیه زنان و دختران هستند، وعدههای زیادی را ارائه میدهند، اما برای ایجاد تغییرات واقعی و قابل توجه در زندگی زنان و دختران نیازمند تأمین بودجه کافی هستند.
ابتکار “متحد برای پایان دادن به خشونت علیه زنان” یک مبارزۀ چند ساله برای جلوگیری و از بین بردن خشونت علیه زنان و دختران در تمام نقاط جهان است. این اقدام که توسط دبیر کل سابق دبیر کل سازمان ملل متحد آغاز شده است، توسط آنتونیو گوترر، دبیر کنونی، حمایت میشود.
ابتکار دیگر که کمک به افشای این رنج است ،کمپین ) UNiTE اتحاد برای پایان دادن به خشونت علیه زنان) است که در سال 2008 توسط دبیر کل سازمان ملل متحد، بان کی مون، برای پایان دادن به خشونت علیه زنان، تاسیس و فعالیتش را آغاز کرده است و اکنون توسط جانشین او، آنتونیو گوترش پشتیبانی و حمایت میشود.